Nikoli več tako mladi, kot danes

Sedaj – leta 2017: 807 prostovoljcev v 489 skupinah s 4352 članicami in člani

Filip Matko Ficko, petek, 2. junij 2017 ob 09:17
Posebno priznanje predsednika za ZDSG Slovenije

Posebno priznanje predsednika za ZDSG Slovenije

V dvorani Golovec v Celju je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, potekala 1. junija jubilejna prireditev »Drug z drugim« v čast 30-letnice Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije.

Iz vse Slovenije so se z osebnimi avtomobili, kombiji in avtobusi pripeljali članice in člani skupin starih ljudi za samopomoč. Teh skupin je po naši domovini že 489, ki jih vodi 807 prostovoljk in prostovoljcev, v skupinah pa se vsak teden vsaj enkrat srečuje oziroma druži 4352 starejših. Med temi jih je kar 60 odstotkov starejših ob 80 let. Kratek pregled razvoja teh skupin v treh desetletjih je v svojem nagovoru vsem nanizala predsednica Zveze društev za socialno gerentologijo Slovenije Zorica Škorc. A predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, ki je bil častni pokrovitelj te prireditve je opomnil, da je potrebno osvojiti koncept vseživljenjskega dela ter najti prave odgovore na izzive današnje družbe, kajti prepričan je, da ne bomo »nikoli več tako mladi, kot danes«! Ob zaključku govora je za društveni jubilej Borut Pahor izročil posebno priznanje, ki ga je v imenu ZDSGS prevzela Zorica Škorc.

V programu, ki ga je povezoval Rok Kužel, so najprej nastopili mladi pevci in plesalci Otroškega zbora Junior Carmina Slovenica pod vodstvom Jasne Drobne. Predstavili so ljubki glasbeno-plesni projekt z naslovom »Škatlica z gumbi« ter s pesmijo in plesom vse popeljali na potovanje po svetu (Kitajska, Jamaica, Afrika, Avstralija, Nova Zelandija, Indija, Irska...). Da jo je pred tremi leti objel Borut Pahor je pred polno dvorano Golovec povedala dr. Sanela Banović, ki z največjo strastjo govori o emocialnih možganih, o psihološkem zdravju, o povezanosti telesnega in duševnega ter o tem, kako dober odnos do sebe in drugih vpliva na naše življenje, še posebej na naše zdravlje. Zato se je treba najmanj sedemkrat dnevno objeti in tudi ona se je zato ob zaključku svojega izvajanja objela s predsednikom Borutom Pahorjem.

Nato je nastopila še vokalna skupina Sonus iz Oplotnice. Pet mladih prikupnih pevcev je predstavilo popularno vokalno glasbo v izvedbi a cappella. Sledilo je še zaključno fotografiranje s predsednikom Borutom Pahorjem, mi pa omenimo, da se je srečanja udeležila tudi trojica prostovoljk s prostovoljcem (spodaj podpisani !) iz DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci: Klaudija Zemljič, Mojca Kumlanc in Tatjana Geč. Po bogati kulturni prireditvi v dvorani Golovec v Celju so se Radenčani podali še na ekskurzijo v Laško, kjer so se pri Domu kulture spomnili letošnje 500-letnice reformacije ob spomeniku slovenskemu reformatorju Primožu Trubarju, ki je v Laškem služboval kot duhovnik (vikar) v letih 1530-1536.


Več v Kultura in izobraževanje