Za vsako bolezen rožca raste

Na zeliščarski delavnici so udeleženci spoznali zelišča in zdravilne rastline, ter se seznanili z njihovo uporabo

Prlekija-on.net, petek, 2. junij 2017 ob 09:25
Zeliščna delavnica v VGC Ljutomer

Zeliščna delavnica v VGC Ljutomer

Ekipa VGC Pomurja - enota Ljutomer je v sodelovanju s Sekcijo za ohranjanje kulturne dediščine, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Ljutomer, z gospo Danico Makoter na čelu, pripravila kar dve zeliščarski delavnici, na kateri so udeleženci spoznali zelišča in zdravilne rastline, ter se seznanili z njihovo uporabo. Prav tako so iz nekaterih zelišč pripravili degustacijo namazov in sokov.

Pripravili so delavnico za osnovnošolce, kateri so se pridružili učenke in učenci Osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci z učiteljico Manjo Gospodarič. Učenci so s svojim znanjem na področju zelišč in zdravilnih rastlin izvajalke delavnice prijetno presenetili. Poleg odlične pokušine dobrih in zdravih izdelkov, so se učenci podrobneje seznanili z nekaterimi zdravilnimi zelišči, njihovo uporabo, ter kdaj jih nabiramo in katere dele rastline uporabljamo za čaj, namaz, obkladke ali kopeli. Pripravili so tudi čemažev in korenčkov namaz ter domač bezgov in melisin sok.

V popoldanski delavnici je gospa Danica podrobneje predstavila nekaj znanih in zelo zdravilnih rastlin. V nadaljevanju je tako strnjenih nekaj koristnih informacij. Glog je dober predvsem za želodec, živce, srce itd. Pri gabru nabiramo korenine in listje. Nabira se od meseca marca do junija. Zdravilen je za astmo, kri, ureja prebavo, zdravi rane in ture. Čaj iz poparka listov gabra pa je za obkladke pri zvinih in zlomih. Pri njivski preslici je opozorila, da je ne smemo zamenjati za močvirsko preslico! Navadna preslica pa je zelo dobra za zdravljenje angine, driske, izpuščaje, jetra, ledvice, rakasta obolenja, slabokrvnost itd. Njivsko preslico uporabimo za pripravo čaja, kateremu zmešamo še sok iz pelina.

Regrat je primeren pri sladkorni bolezni, saj bi naj sladkorni bolniki vsak dan pojedli en list regrata. Pri regratu se uporablja cvet, listi (pred cvetenjem) in korenine, katere nabiramo jeseni. Regrat zdravi slab apetit, hemoroide, jetra, kri, protin, zlatenico, ureja prebavo, itd. Spomladi, ko želimo razstrupiti svoje telo, je najboljše, če pijemo čaj iz regratovih cvetov in listov. Iz regrata se naredi tudi zelo dober in zdravilen med, za katerega je gospa Danica Makoter izdala tudi recept:

Za regratov med ali sirup potrebujemo:

400 g regratovih cvetov
½ litra vode
3 pomaranče
2 limoni
1 kg sladkorja

Cvetove regrata prelijemo z vodo, dodamo olupljene in narezane pomaranče in limono. Vse skupaj pustimo rahlo vreti približno pol ure in nato predimo. Dodamo sladkor in skuhamo v gost sirup. Sirup nalijemo v kozarce zapremo in pokrijemo da se ohladi.

Trpotec je zelo dober za žile, jetra, blaži kašelj, mehur, ter ženske bolezni. Nabirajo se listi trpotca in sicer od maja do avgusta. Iz trpotca si lahko skuhamo tudi juho.

Jagodnik ali gozdna jagoda je boljša kot domača vrtna jagoda, a sta obe zdravilni. Nabiramo mlade liste (od maja do junija) iz katerih skuhamo čaj. Zdravi astmo, drisko, hemoroide, jetra, kamne, kašelj, kri, krvni obtok, ledvice, protin, rahitis, revmatizem, zlatenica. Čaji so najboljši v mešanici z robidovimi listi, šentjanževko in šetrajem.

Pri mladi malini nabiramo vršičke in jih posušimo iz katerih potem skuhamo čaj. Listi se nabirajo maja in junija. Čaj iz malinovih listov zapira - zdravi drisko, kožne bolezni in se uporablja kot nadomestek pravega čaja.

Pri marjetici nabiramo cvetove za solato, z cvetovi marjetic pa lahko tudi dekodiramo narezke, sladice, sokove in aperitive. Nabiramo lahko tudi liste in korenine. Marjetica zdravi, kri, nespečnost, pljuča, za prehlade, ženske bolezni. Čaju dodamo še regratove cvetove.

Iz melise lahko pripravimo zelo dober zdravilen sok ali čaj. Melisin čaj pomirja, proti glavobolom, blaži krče, migrene, ureja prebavo, dobra je tudi za zobe in ustno votlino. Nabiramo pa tudi cvetove melise in sicer od julija do avgusta.

Imamo več vrst mete. Najboljša je navadna meta. Nabiramo liste od maja do avgusta. Meta zdravi bolečine in krče v trebuhu, želodčne težave, nespečnost, blaži glavobole, revmo, vetrove in umirja živce.

Pri brezi se nabirajo mladi listi, ki jih posušimo in iz njih skuhamo čaj. Prav tako pa si iz brezovih listov lahko naredimo tudi šampon, ki preprečuje izpadanje las, lasje pa postanejo tudi močnejši. Gospa Danica je omenila tudi, da ima breza zelo veliko energije, zato bi morali vsake toliko časa objeti kakšno brezo in si zaželeti da od nje dobimo energijo, da ne bi zboleli itd.

Kamilica je že od nekdaj zelo znana zdravilna rastlina. Zdravi trebušne težave, hemoroide, histerijo, izpuščaje, uporablja se tudi za izpiranje gnojnih in vnetih oči.

Mlado vrbovo skorjo naberemo, obelimo, naribamo in posušimo. Tako posušena vrbova skorja je zelo dobra in uporabna za kopeli in deluje kot antibiotik. Predvsem pomaga pri hemoroidih.

Pri uporabi vseh zdravilnih rastlin in zelišč pa je potrebno vedeti to, da se več kot 2 tedna ne sme uporabljati ena in ista mešanica zdravilnih rastlin za čaje. »Zdravljenje« z čaji je potrebno po dveh tednih prekiniti vsaj za en teden.

Gospa Danica je omenila in pokazala še par drugih zdravilnih rastlin kot so: žajbelj, kislica, česen, čebula, peteršilj, šetraj, praprot, oljna repica, mrtva kopriva, divji kostanj, ameriški slamnik, ingver, hren, rdeča pesa, ognjič, navadni rman, šentjanževka, bela omela, čemaž, badelj, jerebika, jesen.

Skratka skoraj vsaka rastlina je zdravilna oz. vsaj del rastline je uporaben v zdravilne namene.

Ker pa se večina teh zdravilnih rastlin uporablja v kulinariki za razne namaze, omake, solate, dodatke k jedem... so predstavnice sekcije za ohranitev kulturne dediščine pripravile tudi degustacijo, in sicer namaze iz čemaža, iz paprike, orehov namaz z medom in namaz z drobnjakom. Prav tako so pripravile sok iz melise in bezga.

Na delavnici »Za vsako bolezen rožca raste« so udeleženci tako spoznali in izvedeli zelo veliko zanimivih in uporabnih informacij ter napotkov za nekatere najbolj znane in razširjene zdravilne rastline.

Vabljeni pa tudi sicer, da se udeležite vsebinsko raznolikih in brezplačnih aktivnosti in/ali se pridružite v času uradnih ur na Ormoški cesti 22, v Ljutomeru. Veseli bodo tudi novih idej in pobud.

Projekt podpira Evropski socialni sklad, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter lokalne skupnosti. Izvajamo ga v sodelovanju s Slovensko filantropijo, Hišo sadeži družbe Murska Sobota, Zavodom Vitica in Mozaikom.

Tekst: Petra Cvetko
Foto: Luka Rudolf


Več v Kultura in izobraževanje