Zasegli ponarejene vinjete

PU Murska Sobota, četrtek, 11. marec 2010 ob 14:187
Vinjete

Vinjete

Policisti PP Ljutomer in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota so dne 02.03.2010 zasegli državljanu Slovenije 9 ponarejenih letnih vinjet za vožnjo po avtocestah v R Sloveniji.

Tega dne v dopoldanskem času so policisti PP Ljutomer prejeli obvestilo, da je v gostinskem lokalu v okolici Ljutomera neznani moški že prejšnji dan pozabil jakno. Policisti so odšli na kraj in pred prevzemom najdenega predmeta v pričo najditelja jakno tudi pregledali. Pri tem so v žepu odkrili 9 letnih vinjet za vožnjo motornih vozil po avtocestah v R Sloveniji, za katere je obstajal utemeljen sum, da so popolni ponaredki.

Isti dan v popoldanskem času se je na PP Ljutomer oglasil 32-letni moški, stanuje na območju UE Gornja Radgona in povedal, da je lastnik pozabljene jakne. Pred tem je pozabljeno oblačilo iskal v lokalu. Policisti so mu odvzeli prostost.

V razgovoru je povedal, da je pred časom od znanca iz območja Ptuja kupil 10 vinjet, za katere je vedel, da so popolni ponaredki. Za vseh 10 ponaredkov je plačal 500 EUR. V razgovoru je povedal, da je pred časom že eno ponarejeno vinjeto prodal neznancu.

Policisti in kriminalisti so na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo na domu osumljenca in pri osumljencu iz območja Ptuja, ki mu je ponarejene vinjete prodal. V obeh primerih hišna preiskava ni bila uspešna.

Zoper oba osumljenca bo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja ponarejanje in uporaba ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev po prvem odstavku 244. člena KZ-1 podana kazenska ovadba.

Vsem kupcem vinjet svetujemo, naj bodo pri nakupu vinjet pazljivi. Od prodajalca zahtevajte račun in ga hranite do konca veljavnosti vinjete. Uporaba ponarejene vinjete je kaznivo dejanje po 244. členu KZ-1, za katerega je zagrožena zaporna kazen do treh let zapora, za ponarejevalca pa od enega do osem let zapora.


Več v Črna kronika