Tončka Bakan iz Gradišča je že 53 let zbiralka mleka

Na zbiralko mleka so se spomnili v Pomurski mlekarni v Murski Soboti in Mlekarski zadrugi Ptuj ter ji podarili priložnostno darilo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. junij 2017 ob 17:21
Tončka Bakan

Tončka Bakan

Kako so se časi v 53 letih, od kar je zbiralka mleka v mlekarni v Gradišču pri Tišini, spremenili v slabo korist kmetov se spominja 87-letna Tončka Bakan iz Gradišča, da je v vasi Gradišče in v občini Tišina, ki je kmetijska občina vsako leto vse manj živine. Vzrokov, da je v hlevih vse manj krav molznic in druge govedi, je največji vzrok nizka odkupna cena mleka in mesa, ki ga kmetje prodajo, kot svoje tržni viške. Tončka je povedala, da je bilo pred mnogimi leti v vasi kar 120 krav molznic, danes pa jih je le še 35.

Tončka je po rodu iz Prlekije iz Radencev in se je v Gradišče primožila. Celo življenje se je posvetila delu na kmetiji, saj je bil mož zdoma, zato je morala poprijeti za vsako kmečko opravilo. V začetku je obdelovala polja s konji, nato so že kupili traktor in ostale kmetijske stroje in tako je bilo delo na kmetiji lažje. Ob delu na polju, v hlevu in skrb za družino, je še bila zbiralka mleka, v mlekarni, ki je zgrajena na njihovem domu. Tončka je že torej zbiralka mleka za Pomurske mlekarne Murska Sobota že od leta 1964. Spomni se, ko je še mleko zbirala v posebnih posodah, a sčasoma se je zgradila mlekarna in namestil se je hladilnik za mleko. Danes Tončka v mlekarni v Gradišču dnevno zbere 250 litrov mleka, od tega ga odda največ domačija sina Štefana Bakan iz Gradišča, v mlekarno pa mleko prineseta še dva kmetovalca iz Tropovcev in en iz Satahovcev.

Zbiralka mleka Tončka se je udeležila občnega zbora, ki je bil na Ptuju, kjer so se srečali člani pridelovalci mleka in zbiralci mleka iz Pomurskih mlekarn in Mlekarske zadruge Ptuj, katera je priključena k Pomurskim mlekarnam. Na dolgoletno zbiralko mleka so se spomnili in se ji oddolžili z ustno zahvalo in priložnostnim darilom – z mlečnimi izdelki, šopkom cvetja in stensko uro. Tončka je bila darila nadvse vesela in hvaležna, saj je celo življenje živela na kmetiji, ki ji je pomenila kruh za življenje, pa čeprav je trdno delala in večkrat imela žuljave roke in znojno čelo. Kljub letom starosti še vedno zbira mleko, kajti to delo jo veseli, saj se s kmeti, ki prinesejo mleko, pogovori o vsakdanjem delu na kmetiji, hlevu, polju, beseda pa večkrat nanese na vse dogodke, ki se zgodijo v vasi Gradišče in njeni okolici. Pravi, da bo mleko zbirala še naprej, saj ji zdravje še kar dobro služi. Poleg zbiranja mleka pa je najraje na vrtu in v kuhinji, kjer še vedno skuha skorajda vsako kosilo. Na domačiji Bakan v Gradišču pod isto streho živijo tri generacije, ki živijo v slogi, spoštovanju in razumevanju, kajti Tončka jih podpira in bodri, da naj še naprej kmetujejo, saj se nadeja, da bodo nekoč za kmeta spet prišli boljši časi.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje