Aprila prične delovati novo Javno podjetje Prlekija

Delo v podjetju bo dobilo okoli 20 zaposlenih KSP Ljutomer

Prlekija-on.net, sreda, 17. marec 2010 ob 16:527
Davorin Kurbos

Davorin Kurbos

Prvega aprila bo pričelo delovati 29. maja lani ustanovljeno Javno podjetje (JP) Prlekija s sedežem v Ljutomeru. Podjetje je v stoodstotni lasti občin Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej, za direktorja pa je bil na podlagi razpisa izbran dosedanji vodja murskosoboške poslovalnice Hypo-Alpe-Adria Bank Davorin Kurbos.

Kljub temu da je bilo podjetje v prvi vrsti ustanovljeno zaradi skupnega projekta oskrbe s pitno vodo sistema C pomurskega vodovoda, bo v začetku podjetje izvajalo le nekatere gospodarske javne službe za določene lokalne skupnosti. Gre za dejavnosti, ki jih je doslej opravljalo Komunalno stanovanjsko podjetje (KSP) Ljutomer, v katerem imajo občine Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej okoli 20-odstotni delež.

Tako bo JP Prlekija, kot je povedal Kurbos, kot najemnik komunalne infrastrukture oziroma infrastrukturnih objektov in naprav, ki so v lasti občin, zagotavljalo občanom oskrbo s pitno vodo, skrbelo za odvajanje in čiščenje odpadnih voda ter upravljalo in vzdrževalo infrastrukturne objekte in naprave. Na področju oskrbe z vodo bo skrbelo za občane občin iz upravne enote (UE) Ljutomer ter za dela območij občin Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače. "Občina Gornja Radgona ima svoje Stanovanjsko komunalno podjetje, v občini Radenci pa gospodarske javne službe izvaja podjetje Sim," je obrazložil Kurbos, ki ga čaka veliko dela, saj je v vseh lokalnih skupnostih še precej vaških vodovodov, veliko pa je neurejenih premoženjskopravnih razmerij v zvezi z lastništvom posameznih infrastrukturnih objektov in naprav. "Še bolj raznoliko in še manj urejeno je področje odvajanja in čiščenja odpadnih voda, zato je pred novim javnim podjetjem veliko dela in izzivov, da bi tudi navedeno področje v zahtevanem roku uredili oziroma pričeli zagotavljati izvajanje v skladu s predpisi," je dodal direktor novega javnega zavoda, ki bo od KSP Ljutomer prevzel tudi okoli 20 zaposlenih. "Prehod želimo izvršiti tako, da bomo dejansko z istimi delovnimi sredstvi in istimi ljudmi pod novo firmo zagotavljali vsaj isti ali pa še boljši nivo storitev gospodarskih javnih služb," je nadaljeval Kurbos, ki je prepričan, da prenosa gospodarskih služb z enega podjetja na drugo uporabniki ne bodo čutili.

JP Prlekija bo tako od KSP Ljutomer kupilo tudi zaloge materiala in nadomestnih delov, potrebnih za vzdrževanje infrastrukturnih objektov in naprav, delovna sredstva pa bodo prešla v dokončno last JP Prlekija po ureditvi premoženjskopravnih razmerij med KSP Ljutomer in občinami UE Ljutomer. S prvim aprilom bo JP Prlekija vsaj delno prevzelo tudi izvajanje predmetnih gospodarskih javnih služb v občinah Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače, za kateri je prav tako s koncesijo oziroma pogodbo doslej skrbel KSP Ljutomer, v občinah Gornja Radgona in Radenci pa se bodo o prenosu gospodarskih javnih služb odločali v povezavi z urejanjem razmerij z obstoječimi izvajalci teh služb oziroma izvajanjem sistema C projekta oskrbe prebivalstva Pomurja s pitno vodo.


Več v Gospodarstvo