Asfalta še lep čas ne bo

Trije odseki lokalnih cest, ki vodijo v vasico Pristava v ljutomerski občini, so še vedno makadamski

Prlekija-on.net, sreda, 17. marec 2010 ob 16:541
Pristava

Pristava

Vaščani Pristave, vasi na obronku občine Ljutomer, ne morejo dojeti, da na začetku 21. stoletja kar tri lokalne ceste, ki vodijo v središče vasi, še vedno niso asfaltirane. Gre za cestne odseke, ki v Pristavo vodijo s Cvena, Mote in Veščice, po pričevanju vaščanov pa po teh cestah teče dokaj gost promet. Med drugim smo izvedeli, da po teh makadamskih cestah poteka organiziran šolski prevoz, ceste pa kot obvoz okoli Ljutomera uporablja vedno več prebivalcev sosednjih vasi.

Makadamske ceste so uničene, v poletnih mesecih pa se prebivalci hiš ob njih pritožujejo nad prahom, ki ga dvigujejo avtomobili. Sedaj ko se pripravlja zaradi gradnje krožišča in novega mostu čez reko Ščavnico delna oziroma polovična zapora Prešernove ceste skozi Ljutomer, so v Pristavi prepričani, da bo promet po teh cestah, ki zaradi makadama niso vozne in varne, še gostejši.

Vaščani Pristave tudi niso zadovoljni z vzdrževanjem teh cest, saj material, ki ga navozijo v nastajajoče luknje, avtomobili zelo hitro izrinejo na bližnje njive. Redno letno vzdrževanje in zimsko službo na navedenih cestah izvaja podjetje Nograd Lotmerk na podlagi mesečnih planov, ki jih pripravi skupaj s strokovno službo občinske uprave. Kot so nam povedali na ljutomerski občinski upravi, nadzor nad opravljenimi deli izvaja občinska uprava.

Dejanskega stanja na področju cestne infrastrukture v Pristavi se vodstvo ljutomerske občine zaveda, zato so rekonstrukcijo dela lokalne ceste Stročja vas-Razkrižje na odseku Pristava-Mota, kjer je še 1100 metrov v makadamski izvedbi, prijavili na tretji javni razpis za izbor operacij iz prednostne usmeritve Razvoj obmejnih območij s Hrvaško v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete Razvoj regij. Če bo prijava na razpis uspešna, bodo cesto uredili v letu 2011. Rekonstrukcija lokalne ceste Cven-Pristava, ki je v dolžini 2170 metrov makadamska, je v načrtu razvojnih programov, in sicer za leti 2011 in 2012, vendar bo, kot so nam povedali na ljutomerski občini, njena izvedba odvisna od proračunov občine Ljutomer za navedeni leti. Asfaltiranje občinske javne poti Pristava-Veščica v dolžini nekaj več kot en kilometer pa, tako pravijo v ljutomerski občinski upravi, v razvojnih načrtih občine do leta 2013 ni predvideno.


Več v Gospodarstvo