Na trgu merilna postaja za presojo stanja zraka

ARSO je v petek preko Centra za obveščanje prejel poziv za napotitev mobilne enote za kakovost zraka v Ljutomer

Prlekija-on.net, sobota, 10. junij 2017 ob 11:02
Mobilna enota za kakovost zraka

Mobilna enota za kakovost zraka

Po četrtkovem požaru na objektu podjetja Eko Plastkom v Ljutomeru so se aktivirale tudi službe Ministrstva za okolje in prostor – Direkcija RS za vode in Agencija RS za okolje. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je v stalni komunikaciji s predsednikom Vlade RS dr. Mirom Cerarjem, poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom in županjo Občine Ljutomer mag. Olgo Karba. Ministrica je tudi obiskala območje in si ogledala delovanje služb na terenu.

ARSO je v petek preko Centra za obveščanje prejel poziv za napotitev mobilne enote za kakovost zraka v Ljutomer. Aktivirana je bila tudi Služba za čiščenje celinskih voda in preprečevanje onesnaženj vodnih in priobalnih zemljišč, VGP Drava Ptuj. Služba je pristopila k čiščenju vodotoka Globetka, po zadnjih informacijah je to čiščenje končano in večje okoljske škode na vodotoku naj ne bi bilo.

Opozorilo za prebivalce ostaja
Ministrica je sicer v petek v okviru petkove seje državnega zbora med drugim povedala, da naj bi bila po njenih informacijah s penami in parafini potok onesnažen. A se je pozneje izkazalo, da stanje ni tako resno, saj so strokovnjaki iz VGP Drava Ptuj sporočili, da je prišlo le do izteka požarnih vod in pen, nekaj malega tudi parafina, in so to hitro odstranili iz potoka. Tudi vodja ljutomerske civilne zaščite Branko Novak je že dopoldan povedal, da po laični oceni gre najverjetneje za gasilsko peno.

Še vedno velja opozorilo za prebivalce, naj ne odpirajo oken in naj se zadržujejo v zaprtih prostorih, opozorilo še posebej velja za otroke, starejše in obolele. Bazen je v soboto zaprt zaradi slabega vremena, v kolikor bodo temperature v nedeljo primerne, bo odprt. Kot pravijo niso dobili nobene prepovedi obratovanja zaradi onesnaženosti.

Na požarišču še se sicer vedno rahlo kari tudi v soboto, v petek pa so nad požar poslali še helikopter. V soboto je sicer Ljutomer zajel dež.

Nekateri mediji senzacionalistično zadevo napihovali
Gasilci, ki so na požarišču bili celo noč, skupaj tudi po 26 ur, so v petek popoldan izražali tudi nejevoljo, saj so nekateri mediji širili dezinformacije o stanju na lokaciji požara. Šlo je predvsem za radijske medije in medije, ki jih na kraju samem sploh ni bilo.


Več v Narava