Kako je katastrofalen požar v Ljutomeru bil viden iz okolice

Nad Ljutomerom se je ob požaru vil gost črn dim, ki se je videl tudi v Lendavo, Lenart, Ptuj, Goričko, Čakovec, ...

Prlekija-on.net, nedelja, 11. junij 2017 ob 20:10
Požar viden iz Koprive

Požar viden iz Koprive

Četrtkov katastrofalen požar, ki je zajel skladišče podjetja Eko Plastkom, je pogašen, požarna straža pa ostaja na terenu do nadaljnjega. Gasilci že tretji dan izvajajo požarno stražo, v hali se še vedno nahaja ogromno gorljivega materiala, saj so v podjetju letno predelali 1.200 ton materiala, kar je tokrat zgorelo vred z vso mehanizacijo. Ostala je le stopljena gmota tega materiala, tudi baterij.

Pri gašenju je sodelovalo 30 gasilskih društev iz osmih gasilskih zvez s skoraj 300 gasilci in preko 50 gasilskimi vozili. Nad Ljutomerom se je ob požaru vil gost črn dim, ki se je videl tudi v Lendavo, Lenart, Ptuj, Goričko, Čakovec, ... Spodaj še objavljamo nekaj fotografij, ki so nam jih poslali bralci, kako je požar bil viden iz okolice ter še nekaj fotografij, ki so bile posnete s termo kamero. Prvi dve sliki s termo kamero sta iz krožišča pri Molu, ostale pa so posnete na nasprotnem jezu Globetke ob pažaru.

V zraku ni večjih količin nevarnih delcev
Znani so tudi prvi izsledki merilne postaje za presojo zraka, ki je postavljena na Glavnem trgu, kateri kažejo, da je zrak v primerjavi z ostalimi kraji v Sloveniji primerljiv in da nekih nevarnih delcev v zraku ni. Iz poročila glede morebitne onesnaženosti Globetke pa je razvidno, da sta vrednosti aluminija in cinka malenkost prekoračeni, kadmija je nekoliko več, svinca pa je bilo 290 mikrogramov na liter, medtem ko je dovoljena vrednost 14. Bolj podrobne informacije o onesnaženosti, bodo znane v začetku tedna.

Video v živo videlo preko 50 tisoč uporabnikov
Ob današnji tehnologiji, ki jo omogačajo pametni telefoni in socialna omrežja, je bilo moč ta velik požar spremljati tudi v številnih objavah v živo preko Facebooka, saj se je na prizorišču zbrala nepregledna množica radovednežev, ki so spremljali ta požar. Tako je recimo okoli 22. ure, nasprotni jez Globetke ter most čez potok bil poln ljudi, ki so spremljali ta požar. Tudi mi smo kot prvi medij iz terena poročali v živo v dveh videih, ki si ju je do sedaj ogledalo preko 50 tisoč naših bralcev. Videa si lahko še enkrat ogledate spodaj, tretji video pa prikazuje požar v začetnih fazah do poznejšega gašenja in so ga med drugim predvajali tudi na Kanalu A v oddaji Svet in na POP TV v oddaji 24ur.





Več v Črna kronika