Znani rezultati analiz po četrtkovem požaru v Ljutomeru

Na osnovi izvedenih analiz vode, zraka, tal in pšenice ter solate ocenjujejo, da v požaru ni prišlo do katastrofalnih obremenitev vode, zraka, tal ter kmetijskih pridelkov

Prlekija-on.net, torek, 13. junij 2017 ob 15:566
Analize v Blobetki

Analize v Blobetki

Občina Ljutomer je od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano prejela poročilo o vzročenju in opravljenih analizah po požaru, ki je v četrtek, 8. junija, zajel objekt v industrijski coni v Ljutomeru. Spodaj so izvzetki iz poročila, celotno poročilo pa je dosegljivo v priponki. NIJZ je včeraj sicer dopolnil priporočila za prebivalce po požaru.

Ekipa MEEL je bila aktivirana v petek, 9. junija, ob 9.20 na mestu požara v podjetju EKO PLASTKOM d.o.o., Rada Pušenjaka 1. Ekipa je na kraj dogodka prišla ob 11. uri, kjer so takoj pričeli z meritvami zraka ter jemanjem vzorcev zraka, vode in pen z bližnjega kanala Globetka. Dodatno so odvzeli vzorce pšenice, zemlje, vodo iz potoka nad in pod mestom požara, pene iz kanala ter solato iz bližnjega vrta v stanovanjskem naselju. Meritve zraka so opravljali neposredno v bližini požara, odvzeli so tudi delce saj in pepela iz bližnjega gasilskega avtomobila, ki je na kraju požara bil parkiran ves  čas trajanja požara. Podrobnejše lokacije vzorčenja so na spodnji sliki. Delo so usklajevali z vodjo intervencije Dušanom Hunjadijem in poveljnikom ljutomerske civilne zaščite Brankom Novakom.

Požar Ljutomer

V Globetki ni prišlo do velike obremenitve vode
Prve meritve vode iz kanala so pokazale, primerjano z analizami vzorca vode pred lokacijo pogorišča, nekoliko višje obremenitve vode s kovinami svinec, aluminij, cink, kadmij in kositer. Koncentracija kovin je bila višja (akumulirana) v peni, ki je plavala na površini vode in jo je nato odstranjevalo podjetje VGP Drava. Živega srebra niso zaznali. Z GC/MS tehniko so opravili tudi identifikacijo spojin v vzorcu vode kanala Globetka, dolvodno od požara. V vzorcu so identificirali v nižjih koncentracijah parafine, ki so verjetno posledica iztekanja požarne vode v kanal. Opravili so tudi ekotoksikološke teste z vodnimi bolhami, ribami in algami, ki niso pokazali, da bi bila voda strupena. Analize na nekatere parametre še niso končane. Na osnovi doslej opravljenih analiz ocenjujejo, da ni prišlo do velike obremenitve vode v kanalu. Obremenjenost kanala, ki je bila posledica požara, bo v prihodnjih dneh verjetno izzvenela.

Analiza zraka kaže, da v zraku niso bile prisotne halogenirane spojine
V vzorcu dima so zaznali le sledove toluena in benzena. Halogeniranih spojin niso detektirali. Na osnovi izvedenih analiz zraka in prahu iz gasilskega vozila ocenjujejo, da so bili okolje in ljudje v času požara, ko jih je dosegla dimna zavesa,  sicer več ur izpostavljeni visokim koncentracijam prašnih delcev (vključno s sajami). Analiza zraka pa kaže, da v zraku niso bile prisotne halogenirane spojine.

Iz gasilskega vozila, ki je bilo parkirano ves čas trajanja požara, so pometli prah (30 mg). Prah predstavlja usedene delce iz zraka, ki so bili v zraku kot neposredna posledica požara. Z analizo ekstrakta teh delcev so zaznali, da so v delcih prisotni ogljikovodiki C15 do C40. Ti ogljikovodiki so posledica požara. Drugih organskih spojin (zlasti so podrobno preverjali morebitno prisotnost halogeniranih spojin) niso zaznali. Prisotnost ogljikovodikov je posledica nepopolnega zgorevanja voskov in polimerov, kar sta osnovna gradnika sveč, ki so gorele.

V zemlji, solati in pšenici ni bilo sledi saj
Odvzeli so vzorce tal (zemlje), pšenice in solate (mesta vzorčenja so prikazana na sliki). V nobenem od treh vzorcev niso opazili saj ali vonjali vonja »po požaru«. V nobenem od treh vzorcih niso identificirali spojin, ki bi jih pripisovali posledicam požara.
 
Nekatere analize so še sicer v teku. Na osnovi izvedenih analiz vode, zraka, tal in pšenice ter solate ocenjujejo, da v požaru ni prišlo do katastrofalnih obremenitev vode, zraka, tal ter kmetijskih pridelkov.

Pitna voda je zdravstveno ustrezna in varna za uporabo
Tudi iz Javnega podjetja Prlekija, so sporočili, da uporabnike pitne vode iz javnega vodovoda na območju Občine Ljutomer obveščajo, da požar v podjetju Eko Plastkom, ni vplival na kvaliteto pitne vode in ni povzročil motenj pri oskrbi s pitno vodo. Pitna voda v javnem vodovodnem sistemu na območju Občine Ljutomer je zdravstveno ustrezna in varna za uporabo.


Več v Kultura in izobraževanje