»Mi gradimo Goričko – Goričko gradi nas !«

Po 40 letih spet slavnostni govornik Ljubo Jasnič

Filip Matko Ficko, nedelja, 18. junij 2017 ob 09:28
Zbrani v Gornjih Petrovcih, minister Dejan Židan v prvi vrsti

Zbrani v Gornjih Petrovcih, minister Dejan Židan v prvi vrsti

V Gornjih Petrovcih na Goričkem v Prekmurju je Društvo brigadirjev Pomurja, ki ga kot predsednik vodi Ludvik Filo, pripravilo proslavitev pričetka 40-letnice Mladinske delovne akcije Goričko. Na dvorišču Osnovne šole v Gornjih Petrovcih, kjer je tudi običajno bil tradicionalni vsakodnevni jutranji in večerni zbor brigadirk in brigadirjev, je v soboto, 17. junija dopoldne, ponovno odmevala brigadirska pesem, kajti udeleženci slovesnosti so prišli skoraj iz vseh delov Slovenije, slavnostni govornik pa je bil Ljubo Jasnič, ki je leta 1977 kot takratni predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije akcijo prostovoljnega dela mladih na Goričkem tudi odprl.

V letih od 1977 do 1984 je na tedanji republiški MDA Goričko (brigadirke in brigadirji so prihajali iz Slovenije) sodelovalo 2423 brigadirk in brigadirjev v 64 mladinskih delovnih brigadah. V letih od 1985 do 1989 pa je to bila zvezna mladinska delovna akcija (brigadirke in brigadirji so prihajali iz vseh republik in pokrajin nekdanje SFR Jugoslavije, pa tudi iz tujine- Madžarska, Zvezna republika Nemčija, Avstrija), ko je na njej sodelovalo 1923 brigadirk in brigadirjev v 56 mladinskih delovnih brigadah. V nerazvitem severovzhodnem delu Slovenije, na Goričkem, so roke mladih gradile ceste, vodovode ter vse druge prepotrebne infrastrukturne objekte, priskočili so na pomoč domačinom pri kmetijskih opravilih, specializirane brigade Rdečega križa pa so organizirale tudi otroške vrtce v času počitnic.

Na vse to dogajanje so opomnili v svojih nagovorih Ludvik Filo kot predsednik Društva brigadirjev Pomurja, Johann Laco kot ravnatelj Osnovne šole Gornji Petrovci in Franc Šlihthuber kot župan Občine Gornji Petrovci. V okviru bogate kulturne prireditve, ko je na začetku himno zapel Mladinski pevski zbor Osnovne šole Fokovci, himno MDA Goričko pa zapel avtor Vedran Franc Husar (nekoč vodja skupine Kri), so nastopili še malčki iz Vrtca Mačkovci ter otroška folklorna skupina Kisugros z Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci.

Na vrednote, kot so prostovoljnost, solidarnost in humanizem, ki so bile v srcih tedanjih mladink in mladincev, saj so z veliko mladostno zagnanostjo »nabirali« udarniške ure in dneve, sodelovali pa tudi v številnih prostočasnih dejavnostih v brigadirskem naselju (tečaji, brigadirski radio, izdajanje biltenov, brigadirski kulturni večeri) ter po številnih krajih Goričkega z domačini (kulturni popoldnevi, prostovoljne akcije, večerni mitingi...) ter na njih pozabljanje je opomnil Koloman Lainščak, predsednik Zveze brigadirjev Slovenije.

Ob prisotnosti nekaterih županov goričkih občin je bil prisoten še minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Vladi Republike Slovenije Dejan Židan, v svojem nagovoru pa zelo prepričljiv slavnostni govornik Ljubo Jasnič, ki je med drugim dejal: »...Zato je prav, drage brigadirke in brigadirji, da skupaj premislimo tedanji in današnji čas, ki sta med seboj še kako povezana. Da danes nastavimo ogledalo razsodnikom našega vsakdanjika in jim sporočimo za začetek, da zmoremo očistiti bregove slovenskih rek z rokami, da znamo zgraditi drugi tir od Kopra do Sežane in tretjo razvojno os od Dravograda do Metlike brez privatnega kapitala, udarniško. Dogovarjajo se vlade že 20 let o teh projektih, z brigadami smo se v devetih letih manj, a zato veliko več prispevali v mnoge kraje na obrobju Slovenije in jim zagotovili čase nove gospodarske rasti...«

Nastopila sta še mlada humorista Tadej Abraham in Kevin Matuš z Osnovne šole Šalovci, za zaključek pa je prav po brigadirsko zaključila pevka Marjetka Popovski iz Izole, ki je leta 1983 kot brigadirka kopala jarke na Goričkem. Tokrat je zapela dve lastni brigadirski pesmi iz tistih časov ter izzvala občinstvo k sodelovanju s pesmijo Kozaračko kolo.

Na prispevek mladih v trinajstih letih izvajanja MDA Goričko (1977-1989) je vse opomnila priložnostna razstava o tej akciji, tudi posebni jubilejni bilten, tokratna bogata kulturna prireditev, v prihodnje pa bo na vse to spominjalo še spominsko obeležje, ki so ga pritrdili ter odkrili ob tej priložnosti ob vhodu v prostore Osnovne šole Gornji Petrovci z geslom: »Mi gradimo Goričko - Goričko gradi nas !« V družabnem delu srečanja je nastopila glasbena skupina domačega Turističnega društva Vrtanik.


Več v Kultura in izobraževanje