Pripadniki Podvodne reševalne službe Slovenije v Babincih uprizorili iskanje in reševanje iz vode

Na prvem mestu varnost reševalcev

Prlekija-on.net, torek, 20. junij 2017 ob 08:39
Potapljaška vaja v Babincih

Potapljaška vaja v Babincih

V gramoznici podjetja Segrap v Babincih pri Ljutomeru, kjer globina ponekod seže tudi več kot 30 metrov, je kakšnih 80 potapljačev – pripadnikov vseh šestnajstih slovenskih reševalnih enot, uprizorilo vajo Podvodne reševalne službe (PRS) Slovenije. Poleg prikaza iskanja in reševanja iz vode, so pripadniki PRS Slovenije iz enot: Koper, Nova Gorica, Tolmin, Bled, Kranj, Ljubljana, Trbovlje, Kočevje, Novo mesto, Krško, Velenje, Celje, Maribor, Gornja Radgona, Murska Sobota in Ptuj, pokazali in preizkusili tudi nekaj nove opreme in orodja, med katerimi tudi najnovejši reševalni čoln ipd. Sploh pa so udeleženci vaje, na kateri je vse teklo v najboljšem redu, saj so udeleženci predvsem poskrbeli za lastno varnost, da ne bi prišlo do kakšne nepredvidene tragedije, obiskovalcem in gostom, kot so predstavniki: gasilcev, policije, civilne zaščite, prve pomoči, lokalnih skupnosti..., prikazali vrhunsko pripravljenost in znanje.

Kot nam je povedal Marko Šajnovič, predsednik komiteja za zaščito in reševanje ter načelnik PRS in član predsedstva Slovenske potapljaške zveze (SPZ), so organizatorji zelo zadovoljni na videnim. Dodal je, kako je bila letna vaja celotnega sestava predvidena za urjenje postopkov in delo z novo opremo in orodjem ter spoznavanje akvatorija. "Potapljači-reševalci iz čisto vseh enot so se predstavili na petih sektorjih, kjer so na določen način iskali potopljene predmete in izginulo osebo. Ob tem smo testirali delo s sonarji, tako da so vsi udeleženci bili popolnoma zasedeni. Moram povedati, da smo zelo zadovoljni s tistim, kar so nam predstavili in prikazali udeleženci vaje, ki je bila popolnoma uspešna", nam je povedal Šajnovič, ki je tudi razložil, da je Slovenija razdeljena na pet "potapljaških regij", in v vseh regijah so tri potapljaške skupine, razen na ljubljanskem območju, kjer so zaradi Gorenjske štiri potapljaške skupine. Skupaj je 168 uradno aktivnih potapljačev, nekaj nad sto jih je izurjenih za najtežje naloge in po potrebi se udeležujejo najtežjih iskalnih in reševalnih akcij.

"Preveri globino preden skočiš"
Marko Šajnovič tudi ugotavlja, da je vsako leto po Sloveniji veliko iskalnih akcij utopljencev, zato posebno pozornost namenjajo tudi preventivi pred začetkom kopalne sezone v naravi. "Vsako leto, skupaj s policijo, izvajamo tudi akcijo 'preveri globino preden skočiš'. Največji problem tako urejenih kot črnih kopališč je v tem, da je temperaturna razlika zelo različna. Na vrhu je tudi nad 25 stopnji, že kakšen meter nižje pa je tudi trikrat nižja temperatura vode. Lahko te takoj zgrabi takšen ali drugačen krč, in seveda zlasti na neurejenih kopališčih ni reševalca in tragedija je tukaj", pravi Šajnovič in opozarja, da nesrečam pogosto botruje tudi otroška in najstniška razigranost in vihravost, kateri je potrebno še posebej nameniti pozornost.

Slovenski potapljači – reševalci so sicer zelo dobro pripravljeni in izurjeni, a si sami predvsem želijo, da bi čim pogosteje imeli vaje, in po možnosti nikoli iskalno-reševalne akcije.


Več v Kultura in izobraževanje