V Černelavcih obeležili dan državnosti

Slavnostni govornik je bil predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša

Prlekija-on.net, torek, 20. junij 2017 ob 13:01
Janez Janša

Janez Janša

V športnem parku v Černelavcih pri Murski Soboti so na proslavi, srečanju in druženju članov Slovenske demokratske stranke in simpatizerjev obeležili 26. obletnico dneva državnosti, na kateri so se zbrali člani stranke, državni svetniki, poslanci v DZ, člani Izvršilnega odbora SDS in predsedniki in predsednice občinskih odborov SDS za Pomurje. Zbrane na proslavi ob dnevu državnosti je pozdravil predsednik pomurske regijske koordinacije za Pomurje SDS in predsednik mestnega odbora SDS Murska Sobota Karel Šoš.

Pred 26 leti je bila sprejeta deklaracija o neodvisnosti Slovenije in temeljna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Pred 26 leti je tedanja Jugoslovanska ljudska armada z vso silo napadla Republiko Slovenijo. Še danes so sveži spomini in boji s TO Slovenije in vojsko JLA na vojašnico v Murski Soboti in trdnih bojev v Gornji Radgoni, ko so tanki JLA hoteli zavzeti mejni prehod med Gornjo Radgono in Avstrijsko Radgono. Na obeh straneh so bile žrtve, a slovenski narod se je zavedal svoje samostojnosti, ki mu ni dano in položeno v zibelko, ampak se je z bojem zoperstavil sovražniku. Še danes so žive besede Jožeta Pučnika, ki je ob neki priložnosti dejal »Ostati moramo pogumni in ponosni«.

V 26 letih se je v Sloveniji marsikaj spremenilo, bili so vzponi in padci, menjale so se vlade, valuta. Slovenija je vstopila v Evropsko unijo in zvezo Nato, a bile so tudi afere, ki jih danes plačujejo slovenski davkoplačevalci. Kot je bilo rečeno na proslavi v Černelavcih so misli usmerjene v zgodovino in s pogledom vnaprej, a vedno še premalo domoljubja, ki bi ga moralo biti pri Slovencih veliko več, kot ga je sicer. Kot slavnostni govornik je bil na proslavi v Černelavcih predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, prvi obrambni minister in dvakratni predsednik Vlade Republike Slovenije, ki je v svojem govoru dejal, da bo potrebno še bolj strniti vrste in s smelimi koraki iti naprej v želji, da bo slovenski narod živel boljše, kajti danes Slovenijo prehitevajo po razvoju in bruto domačem proizvodu druge evropske države. Mladi, ko končajo šolanje v Sloveniji ne dobijo službe, zato morajo iti za boljšim kosom kruha v tujino, predvsem v sosednjo Avstrijo. Pa tudi slika pri plačah zaposlenih in upokojencih je zaskrbljujoča in porazna, kajti velika večina iz meseca v mesec životari. Ob tej priložnosti so proslavo obogatili s kulturnim programom.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje