Salon Jeruzalem znova navdušil ljubitelje prleških vin, kulinarike in krajin

Nova časovna umestitev Salona Jeruzalem z bogatim programom v osrčju Jeruzalemskih goric

Prlekija-on.net, sreda, 21. junij 2017 ob 10:17
Salon Jeruzalem 2017

Salon Jeruzalem 2017

Salon Jeruzalem 2017 se je zgodil v petek, 16. junija 2017, v Dvorcu Jeruzalem na Jeruzalemu. Kljub novi časovni umestitvi tradicionalne prireditve smo bili priča resnično bogatemu programu, ki je letos povezal še več inštitucij z območja cele Slovenije.

Turistični potencial Jeruzalemskih goric
Uvodno srečanje sommelierjev v Zidanici Malek je napovedalo, da bo Salon Jeruzalem 2017 poln presežkov. Na okrogli mizi je doc. dr. Aleš Gačnik v krajšem uvodnem predavanju govoril o vinskem turizmu pri nas in v svetu ter o stanju in perspektivah, nato pa s sogovorniki iskal odgovore o turističnem potencialu Jeruzalemskih goric, ki velja za eno najlepših vinorodnih območij na svetu.

Janja Viher, direktorica Agencije SIV, ena najuspešnejših turističnih managerk s koreninami iz Jeruzalema, je poudarila, da je vinski turizem na območju, kot je Jeruzalem, izjemnega pomena, in da je povezovanje vinarjev pri tem neprecenljivo. Mitja Herga, direktor vinske kleti P&F Jeruzalem, na podlagi izkušenj govori, da je zahtevno osvajati tako domači kot nove tuje trge. Povedal je tudi, da so v njihovem podjetju v zadnjih letih precej vlagali tudi v obnovo vinogradov in na nekaj parcelah pustili famozne terase, saj si dandanes Jeruzalemskih vinogradov brez njih ne moremo predstavljati. Na drugi strani pa manjši vinogradniki terase opuščajo zaradi nerentabilnosti. Drugače bi bilo v primeru, da bi država s subvencijami pomagala vzdrževati terasaste nasade vinogradov. Robert Puklavec kot človek z bogatimi izkušnjami z vsakodnevnim operativnim delom s turisti se strinja, da potrebujemo tako avtobusni turizem kot petične goste. Hkrati se kot predsednik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije zaveda, da mora društvo tudi prispevati k samemu razvoju vinskega turizma, tudi skozi prizmo izobraževanja kadra v gostinstvu. Tihomir Babič, kleni Prlek, hotelir z desetletnimi izkušnjami v turistični prodaji tudi na zahtevnih tujih trgih, pa je prepričan, da se moramo zavedati naših korenin, da se morajo vinarji povezati in aktivneje sodelovati na domačih vinskih dogodkih, predvsem na Salonu Jeruzalem, in šele nato bomo lahko razmišljali še o kakšnih drugih vinskih festivalih v Jeruzalemskih goricah, namenjenim, recimo, šiponu in laškemu rizlingu.

Vina predstavilo devet prleških vinarjev
Svoja vina je v Dvorcu Jeruzalem ponosno predstavilo devet prleških vinarjev, Verus vinogradi, Vino Kupljen Jeruzalem, Vinogradništvo družina Kos, Vinogradništvo Lesjak, Puklavec Family Wines, Vinogradništvo Krampač, Vinogradništvo Glavinič, Vino Krainz in Eko vino Šoster. Prav pokušnje pri vinarjih so tisti najbolj pristni trenutki vsakoletnega Salona Jeruzalem. Zagotovo vino še več pove, če ob pokušanju slišiš zgodbo vinarja samega. Človek namreč v kozarcu začuti tako pristno ljubezen vinarja do vina kot pokrajino, od koder vino prihaja. Obilo možnosti za raziskovanje okusov vin je bilo torej, ki so dozorela v prleških kleteh.

Da je Prlekija kulinarično izjemno bogata, se je izkazalo še na zaključnem dejanju Salona Jeruzalem 2017. V Gostilni Tramšek v Žerovincih so na mizo postavili izjemne kulinarične kreacije, za vinsko spremljavo so poskrbeli vinarji Salona Jeruzalem 2017. Tokratna Večerja Salona Jeruzalem je bila še posebej svečana, saj je Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije podelilo častno članstvo doc. dr. Alešu Gačniku in Maji Žibert, Vinski kraljici Slovenije 2017.


Več v Družabno