Vrhunske gledališke predstave oživljajo zapuščeni dvorec

Na odru pod zvezdami se bodo med 23. in 25. junijem zvrstile kar tri gledališke poslastice, ki vsaka na svoj način odsevajo stanje sodobnega človekovega duha in družbe

Prlekija-on.net, četrtek, 22. junij 2017 ob 18:35
Srce Večje od rok

Srce Večje od rok

Zapuščeni dvorec Turnišče pri Ptuju bo to poletje zaživel kot alternativna kulisa priznanih hrvaških gledališč Gavella in PUK – Putujuće kazalište iz Zagreba. Na odru pod zvezdami se bodo med 23. in 25. junijem zvrstile kar tri gledališke poslastice, ki vsaka na svoj način odsevajo stanje sodobnega človekovega duha in družbe.

Srce Večje od rok je drama o dveh parih, ki se znajdeta v ljubezenskem štirikotniku. Vprašanje, kako dobro poznamo enega največjih svetovnih izumiteljev in kaj nam to pove o stanju duha današnje družbe, gledalcem postavlja predstava Anonimni tesla, ki razkriva manj znane dogodke iz življenja Nikole Tesle. Izjemno dramo o ljubezni in odnosih hrvaškega klasika Miroslava Krleža pa oživlja večkrat nagrajena gledališka predstava V agoniji.

Boris Svrtan, ravnatelj Mestnega dramskega gledališča Gavella: "Na odru Turnišča bomo nastopili s predstavama, ki na Hrvaškem že uživata status absolutnih uspešnic. Turnišče smo tako izbrali za naše prvo gostovanje v tujini. Dogodek v zapuščenem dvorcu, je dokaz, kako lahko tudi v času zapiranju meja trdnjave Evrope, kultura združuje narode. Kako s kulturo pregnati občutek strahu, jetudi naša skupna misija in eno od glavnih sporočil, ki ga nosijo naše predstave. Zelo cenim napore Sama Strelca pri oživljanju gradu, ki ima velik potencial, da nekoč postane kulturna destinacije in srečališče umetnikov iz sosednjih držav."

Samo M. Strelec, gledališki režiser: "V veliko veselje nam je, da nam že tretjo leto zapored uspeva kulturni utrip dvorca Turnišče uživljati s tako kakovostno gledališko produkcijo. Dejstvo, da je tako priznano gledališče kot je Gavella izbralo Turnišče za svoje prvo gostovanje v tujini, ni zgolj rezultat dobrega sodelavanja med gledališčema ampak govori tudi o izjemnem potencialu tega prizorišču. Vedno razprodane predstave kažejo, da so zapuščeni kompleksi pravi magnet tako za ustvarjalce kot obiskovalce."

Vstopnice za predstave so naprodaj v turistično informacijskem centru Ptuj, vsak dan od 9. do 18. ure. Cena: 12 EUR.


Več v Kultura in izobraževanje