Velik ljutomerski požar naj bi zanetile tri žariščne točke, ki so zagorele ob istem času

Za tri osumljence bo policija najverjetneje predlagala testiranje na poligrafu

Prlekija-on.net, sobota, 24. junij 2017 ob 08:185
Kriminalisti na delu

Kriminalisti na delu

Kot poroča Dnevnik, je po njihovih neuradnih, a zanesljivih informacijah nedavni velik požar v prostorih ljutomerskega Eko plastkoma bil podtaknjen, saj naj bi ga zanetile tri žariščne točke, ki so zagorele ob istem času. Za tri osumljence bo policija najverjetneje predlagala testiranje na poligrafu.

Preberite tudi:
V industrijski coni izbruhnil velik požar
Požar gasilo okoli 300 gasilcev
Na prizorišču požara veliko razdejanje
Nad požar še s helikopterjem
Kako je katastrofalen požar bil viden iz okolice
Kot kažejo prve analize, Globetka ni bila onesnažena
Na trgu merilna postaja za presojo stanja zraka
NIJZ dopolnil priporočila za prebivalce po požaru
Velika verjetnost, da je požar bil podtaknjen
Kako jim je uspelo prižgati parafin in odpadno plastiko, ki mora biti za vžig dlje časa izpostavljena izjemno visokim temperaturam, forenziki še naj ne bi v celoti ugotovili. Dva zabojnika, v katerih je po besedah ene od prič najprej počilo, nato pa zagorelo, sta stala v neposredni bližini prostorov Eko plastkoma. Tretji zabojnik, v katerem je zagorelo sočasno, pa je bil postavljen za aluminijasto pregradno steno oziroma bliže hali, ki ni v lasti z družbo Eko plastkom povezanih družb ali posameznikov.

Eko plastkom lani prvič posloval z izgubo
Po poročanju Dnevnika je med osumljenimi tudi posameznik, ki je z lobiranjem na ministrstvu za okolje »pomagal« pri pripravi zakonodaje s področja predelave nagrobnih sveč. Poslovni prostori ljutomerskega Eko plastkoma naj bi bili zavarovani za 1,2 milijona evrov, stroj za ločevanje, mletje in razmagnetenje odpadnih materialov iz sveč za 600.000 evrov, sam material pa za 70.000 evrov. Po podatkih Ajpesa je Eko plastkom lani prvič posloval z izgubo in sicer s 57.144 evri.

Malo verjetno, da pri parafinu in PVC-ju pride do samovžiga
Na prizorišču je sicer tudi nekaj minut, ko se je ogenj že razplamtel, bilo slišati še nekaj manjših eksplozij, kar se sliši v prvem videu. Na natančen vzrok požara in vse podrobnosti pa bo tako verjetno še potrebno nekaj časa počakati.

Požar je uničil dva tisoč kvadratnih metrov poslovnih površin družbe, ki naj bi skladno z uporabnim dovoljenjem predelala do 2.500 ton odpadnih sveč na leto. Podjetje je v lasti družb Finakos in Saubermacher ter nekaterih fizičnih oseb. Direktor družbe Marjan Gulič nam je nekaj ur po požaru podal tudi kratko izjavo, kar si lahko ogledate v drugem videu. Takrat je povedal, da v prostorih ni bilo nobenih toplotnih virov, tudi da bi prišlo do samovžiga materiala, ki je bil skladiščen v hali, je malo verjetno.

O razsežnosti požara veliko pove tudi podatek, da je požar naenkrat gasilo 257 gasilcev iz celotnega Pomurja in dela Podravja, v sami intervenciji pa je v izmenah sodelovalo kar 459 gasilcev.

Požar sicer ni povzročil večje ekološke škode.


Več v Črna kronika