Odlikovanec Janez Rudolf iz Cezanjevcev: Vse za svojo ljubo domovino Slovenijo!

Janez je takrat pustil svojo dobro plačano službo v Nemčiji, da bi branil Slovenijo ter bil aktivno vključen v več tajnih akcij

Prlekija-on.net, sreda, 28. junij 2017 ob 08:32
Odlikovanje za Janeza Rudolfa

Odlikovanje za Janeza Rudolfa

Prav na Dan državnosti je bila v postojanki veteranov vojne za Slovenijo, kjer je tudi uradni sedež prleških vojnih veteranov, krajša spominska slovesnost ob 26-letnici naše države. Na njej so se z minuto molka spomnili vseh, ki so padli za domovino ter si ogledali dokumentarni film Agresor v Prlekiji. Po tem dogodku sta predsednik organizacije Rudi Stegmüller in v organizaciji zaposleni sekretar Drago Vaupotič, ki v okviru svojega profesionalnega opravila nudi tudi pomoč, ne samo veteranskim družinam temveč občankam in občanom, na domu v Cezanjevcih obiskala gospoda Janeza Rudolfa ter mu izročila spominsko priznanje ter knjižno darilo avtorja soimenjaka, Iz preteklosti v sedanjost za prihodnost. Na odlikovanje Prleški medaljon odločnosti, pa bo omenjeni še moral počakati, ker je še v izdelavi.

S tem so se, kot so zapisali, Janezu Rudolfu skromno obdolžili za njegova pogumna dejanja v predosamosvojitvenih aktivnostih, ki so se pričela od procesa proti četverici dalje in odločni podpori ter zalaganju v času vojne za Slovenijo. Omenjeni je pustil svojo dobro plačano službo v Nemčiji, da bi branil Slovenijo ter bil aktivno vključen v več tajnih akcij. Njegova zavzetost in slovenska rodoljubnost ter odločnost je na žalost pozneje botrovala tudi »nesporazumom« določenih institucij. Tudi »izleti« dr. Jožeta Pučnika in še »koga« iz Ljubljane v Prlekijo v tistem času še zdaleč niso imeli izključno turističnega značaja in zelo dobro se ve, s katerimi se je v tistem času prvak Demosa in eden najzaslužnejših za slovensko osamosvojitev, družil in kdo ga je takrat tudi javno sprejel. O tem in še marsičem pa bo predstavljeno v publikaciji, ki bo predvidoma izšla v naslednjem letu. Da se ne pozabijo skromni in še kako pomembni slovenski pravi rodoljubi, kot je tokratni odlikovanec Janez Rudolf.

Združenje prleških vojnih veteranov


Več v Kultura in izobraževanje