Mehiška hrana in mehiška glasba v beltinskem parku

V beltinskem parku je potekalo tekmovanju v kuhanju mehiške jedi - Chilijada

Prlekija-on.net, petek, 7. julij 2017 ob 17:38
4. Chilijada

4. Chilijada

Da bi ljudje v deželi ob Muri spoznali druge narodne jedi, se je Društvo za kolesarstvo in umetnost Beltinci tudi letos, tokrat že četrtič odločilo in v beltinskem parku ob gradu pripravilo četrto Chilijado, oziroma kuhanje mehiške jedi z dodatkom čilija. Sicer pa mehiška hrana vsebuje različne sestavine, saj jo Mehičani uživajo kot glavno jed. Za deželo ob Muri je bilo letošnje kuhanje mehiške jedi nekaj novega, kar se je v zadnjih štirih letih zelo dobro prijelo in obiskovalci, ki so obiskali Mehiško kuhinjo na prostem, so uživali v mehiški prehrani, kajti ta jed je bila pekoča, kar je sicer novost na naših jedilnikih.

Na tekmovanju kuhanja mehiške jedi se je pomerilo sedem ekip, ki so jed pripravljali in kuhali v kotličkih na odprtem ognju, kar je dalo čar mehiškemu pridihu in mehiški kuhinji. Kuharji so se zelo potrudili, saj je ob koncu kuhanja iz njihovih kotličkov dišalo po okusni in zdravi mehiški jedi. Ekipe, ki so se udeležile tekmovanja so v lonec dale fižol, mleto meso, čebulo, koruzo, razne začimbe, čili in različno papriko. Kot je povedal kuharski mojster Branko Časar, ki je ocenjeval kuhanje mehiške hrane, so se vse ekipe, ki so se udeležile tekmovanja zelo potrudile v pripravi in v kuhanju chili con carneja, saj se je med drugim ocenjeval sam pristop, delovna miza in okus, ki je pri mehiški hrani najbolj pomemben. Ob koncu tekmovanja so obiskovalci lahko vse jedi poskusili, a po strokovni oceni je letos najboljšo mehiško jed skuhala ekipa Beltinski tamburaši, drugo mesto so zasedli člani Turističnega društva Beltinci in na tretjem mestu so pristali člani Čili društvo Pomurje. Prve tri uvrščene ekipe so prejele pokale in praktične nagrade.

Sicer pa k mehiški jedi sodi dobra mehiška glasba, za kar je na četrti Chilijadi v Beltincih poskrbel El Tinčo - Martin Mertük, ki je zaigral in zapel ducat mehiških narodnih skladb, ki jo že vrsto let neguje, ohranja, saj ima rad to mehiško glasbeno zvrst. Vsi, ki so se udeležili Chilijade so ob dobri mehiški jedi in mehiški glasbi uživali pozno v noč.

Jože Žerdin


Več v Družabno