Občina Gornja Radgona nima za varnost otrok

Bo za ograjo za enoto Vrtca Manka Golarja v Črešnjevcih potrebno zbiranje prostovoljnih prispevkov in donacij?

Robert Žinkovič, sreda, 31. marec 2010 ob 19:143
Vrtec Manka Golarja

Vrtec Manka Golarja

Gornja Radgona, 24. marec 2010 - V OO Zares - nova politika Gornja Radgona ugotavljamo, da Občina Gornja Radgona kot ustanoviteljica Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona krši zakon oz. pravilnik, po katerem bi kot ustanoviteljica morala zagotoviti sredstva za ograjo, ki bi varovala otroke. V OO Zares - nova politika Gornja Radgona bomo, v kolikor občina ne reši zadeve, pričeli z akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov in donacij za postavitev ograje.
O problematiki ograje v enoti Vrtca Manka Golarja v Črešnjevcih so na občinskem svetu razpravljali že v mesecu decembru 2009, a je bil odgovor župana in pristojnih služb sledeč: »Sredstva za postavitev varovalne ograje okrog igrišča in objekta enote vrtca Manka Golarja v Črešnjevcih bomo skušali zagotoviti tekom leta 2010«(izzveto iz gradiva za 24. redno sejo Občinskega sveta Občine Gornja Radgona).

V OO ZARES - nova politika Gornja Radgona pozivamo Občino Gornja Radgona, da težavo reši čim prej, saj mora biti varnost najmlajših na prvem mestu. Hkrati pa kot ustanoviteljica ne sme kršiti pravilnika, po katerem je občina zadolžena za ureditev razmer.

Robert Žinkovič, predsednik OO ZARES - nova politika Gornja Radgona:

V ZARES - nova politika Gornja Radgona menimo, da je za Občino Gornja Radgona sramotno dejstvo, da ne more zagotoviti sredstev za sanacijo oz. postavitev nove varovalne ograje okrog igrišča in objekta enote vrtca Manka Golarja v Črešnjevcih. Zakon določa, da mora ustanovitelj zavoda zagotoviti potrebno ograjo, zato ne vidimo razloga, zakaj bi bila Občina Gornja Radgona izvzeta iz zakona. V OO Zares - nova politika Gornja Radgona bomo, v kolikor občina ne uredi ograje, pričeli z aktivnostmi zbiranja prispevkov in donacij. Takojšnja rešitev je potrebna, saj moramo otrokom zagotoviti varnost, staršem ter zaposlenim pa mirne ure, ko se njihovi otroci igrajo na dvorišču oz. na igrišču. Župana Antona Kampuša zato pozivam, da takoj pristopi k „akciji" postavitve zaščitne ograje v enoti Črešnjevci.

Aleš Celcar, sekretar OO ZARES - nova politika Gornja Radgona:

»Dejstvo je, da se z neurejenostjo ograje krši Pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca (11. člen, ograja igrišča), ki pravi: »Igrišče mora biti ograjeno z ograjo, visoko najmanj 1,20 m, po kateri otroci ne morejo plezati. Vrata ograje se morajo avtomatsko zapirati. Kljuka naj bo takšna, da otrok ne more sam odpreti vrat z notranje strani.« Seveda pa mora kljuka delovati, v eni od radgonskih enot deluje le občasno.

Glede na to, da občina ne more zagotoviti sredstev, se postavlja vprašanje, kako je lahko Občina Gornja Radgona našla 24.146,00 € za medijske nastope župana Antona Kampuša, za ureditev varnosti otrok in odpravo kršitve pravilnika pa ne najde sredstev.«

V OO ZARES - nova politika Gornja Radgona se odkrito sprašujemo:

A je medijska prepoznavnost župana in nenehno poudarjanje uspešnosti občine res pomembnejše od varnosti naših otrok?


Več v Gospodarstvo