Marijino znamenje bodo preselili na Stari trg

Zaradi vremenskih vplivov in drugih dejavnikov je Marijino znamenje v nevarnosti

Dejan Razlag, četrtek, 1. april 2010 ob 07:3610
Marijino znamenje na Glavnem trgu

Marijino znamenje na Glavnem trgu

1. april Ko so v Ljutomeru leta 2008 obnovili Glavni trg, so restavrirali tudi Marijino znamenje iz leta 1729, ki stoji na trgu. Pred obnovo je znamenje stalo v zavetju dreves in sredi zelenice, po obnovi pa je okolica povsem gola in je s tem znamenje veliko bolj izpostavljeno vremenskim vplivom in drugim dejavnikom. Znamenje je tudi že poškodovano od rolkarjev, ki so po obnovi stalnica na trgu.

Na Občini Ljutomer so tako zahtevali, da se znamenje pregleda, oceni stanje ter poda rešitev in po zakonu o varstvu kulturne dediščine izda konzervatorski načrt. Konzervatorski načrt so tako letos februarja izdelali na ljubljanski fakulteti za arhitekturo, kjer so ocenili, da je znamenje v slabem stanju in bo ob vremenskih in drugih vplivih težko v enem kosu preživelo letošnje poletje.

Občina je na podlagi prijav za izvedbo zahtevne preselitve znamenja na drugo lokacijo razpisala dokumentacijo, kjer so izbrali podjetje Segrap iz Ljutomera, ki je tudi prenavljalo Glavni trg. Tako bodo še pred letošnjim poletjem znamenje preselili na Stari trg v Ljutomeru, kjer bo stala v zavetju dreves poleg kapele sv. Ane iz leta 1756.

Župan občine Ljutomer Franc Jurša je ob tem povedal, da je preselitev edina rešitev za znamenje in da je to edini način, da ohranimo del naše zgodovine. S preselitvijo se niso strinjali nekateri svetniki, ki menijo, da je selitev navadna bedarija in nepotrebno trošenje denarja ter da je znamenje več kot 250 let stalo na golem trgu, saj je nekdaj trg že bil podoben današnjemu. Izpostavili so tudi, da bi okrog znamenja lahko samo postavili manjšo ograjo, ki bi preprečevala direkten dostop in s tem onemogočala uničevanje znamenja z rolkami, saj je to po njihovem mnenju največja grožnja, vremenski pogoji pa pri tem nimajo velikega vpliva.

Priprave na zahtevno selitev se bodo pričele takoj po Velikonočnih praznikih.


Več v Zanimivosti