Pufkači s starodobnimi traktorji na Otoku ljubezni v Ižakovcih

Uspela šesta panoramska vožnja s starodobnimi traktorji po prekmurski ravnici

Prlekija-on.net, sobota, 8. julij 2017 ob 13:191
Pufkači na Otoku ljubezni

Pufkači na Otoku ljubezni

Društvo ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike Pufkači Ižakovci se po svojih močeh trudijo in ohranjajo starodobno kmetijsko tehniko, kamor sodijo stari zgodovinski traktorji in traktorski priključki s katerimi so kmetje še pred desetletji obdelovali polja, z njimi kosili na travnikih, iz gozda spravljali les za kurjavo. Da stara kmetijska tehnika ne bi bila povsem pozabljena in zamrla, se je društvo odločili v pravo smer in njeni člani so danes ponosni, da so ohranili in restavrirali na desetine starih kmetijskih traktorjev, ki bi danes pristali na deponijah za zbiranje starega železa, ali pa bi bili že predelani v industriji, kot novi izdelki za trg.

Društvo je v soboto, 24. junija pripravilo šesto panoramsko vožnjo s starodobnimi traktorji in druženje lastnikov teh ohranjenih »lepotcev«. Panoramsko vožnjo so začeli in končali z druženjem na Otoku ljubezni v Ižakovcih. Vsak lastnik traktorja je tokrat na ogled pokazal kako ima ohranjen stari kmetijski traktor. Šesto panoramsko vožnjo so torej začeli na Otoku ljubezni in se v koloni odpravili skozi vas Ižakovci in Dokležovje, se za nekaj časa ustavili pri izviru potoka Črnec v Bratoncih. Pisana kolona traktorjev različnih znamk in moči se je potem podala proti vasi Beltinci, tam so se za nekaj časa ustavili in obiskovalcem pokazali staro kmetijsko tehniko. Letošnjo šesto panoramsko vožnjo so sklenili na Otoku ljubezni v Ižakovcih.

Med udeleženci, ki so se popeljali s starodobnimi kmetijskimi traktorji so bili člani Društva ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike Pufkači Ižakovci, Polanski Pücki iz Društva ŠTRK Velika Polana, Društvo Potač Gančani, letos pa so se panoramske vožnje prvič po prekmurski ravnici udeležili člani Društva ljubiteljev stare kmetijske tehnike Goričko iz Serdice, nekaj pa se jih je pripeljalo iz Prlekije. Skupaj se je na 30 km panoramski vožnji popeljalo okoli 100 udeležencev s 40 različnimi traktorji, med njimi je bil traktor letnik 1948. V Društvo ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike Pufkači Ižakovci so ponosni in veseli, da so pripravili panoramsko vožnjo in se popeljali po prekmurski ravnici in prikazali kanček nekdanjega kmečkega utripa, kajti popeljati se s starodobnim traktorjem je bila prava romantika, saj ti traktorji niso za tekmovanje, temveč je njihova vožnja pol počasnejša. Vsi, ki so obiskali Otok ljubezni v Ižakovcih so videli lepo restavrirane in ohranjene zgodovinske traktorje.

Jože Žerdin


Več v Družabno