Dišeče petunije pri Černelovih v Bogojini

Petunije so prava paša za oči, ki v teh dneh bujno cvetijo in sicer pri okrepčevalnici Monika v Bogojini

Prlekija-on.net, nedelja, 9. julij 2017 ob 10:442
Dišeče petunije v Bogojini

Dišeče petunije v Bogojini

Poletje je kot nalašč primerno za razkošne okrasne rože, kajti v teh vročih poletnih dneh gospodinje veliko časa namenijo za vzgojo in zalivanje okrasnih rož na svojem domu. Različne vrste rož so namreč okras vsakega doma ali domačije, saj so nameščene na oknih ali pred vhodom v dom. Tudi družina Černela iz Bogojina ima rada rože in ostale okrasne rastline. Prava paša za oči pa so petunije, ki v teh dneh bujno cvetijo in sicer pri okrepčevalnici Monika v Bogojini.

Mimoidoči obiskovalci, turisti, ki si gredo ogledat Plečnikovo cerkev, si z zanimanjem ogledujejo to cvetje, kajti na terasi okrepčevalnice in na policah se bohoti tisoče dišečih petunijevih cvetov. Cvetijo belo - roza modre barve in do jeseni zrastejo do več kot meter v dolžino. Poleg Monike za vzgojo in zalivanje skrbita zakonca Janez in Marija Černela. Sicer pa rožam prija lepa lega, kajti dopoldne so zaščitene pred vročim soncem, popoldne pa jih obdaja sonce, da lepše cvetijo.

Dnevno za zalivanje porabijo okrog 20 litrov vode, saj zalivajo zjutraj in zvečer, ob tem pa še za rast dodajo posebno gnojilo. Pri Černelovih bodo dišeče petunije cvetele tja do pozne jeseni. Vsako leto namreč na spomlad zasadijo drugo sorto in barvo petunij. Na sliki sta Marija in Janez Černela, ki se vsakodnevno posvečata dišečim petunijam.

Jože Žerdin


Več v Narava