Srebrna maša veržejskega župnika Jožeta Brečka

Za njim je 25 let duhovništva

Prlekija-on.net, petek, 14. julij 2017 ob 09:281
Srebrna maša Jožeta Brečka

Srebrna maša Jožeta Brečka

V nedeljo, 2. julija, je bilo v župniji Veržej zelo slovesno, kajti domači veržejski župnik Jože Brečko je v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju daroval svojo srebrno sveto mašo pred domačimi veržejskimi verniki. Za njim je 25 let duhovništva.

Rodil se je leta 1964 v Šentrupertu nad Laškim. Izhaja iz dokaj številne družine, kjer je bilo devet otrok. Najstarejši brat Franc je duhovnik salezijanec. Osnovno šolo je končal v domačem kraju. Nato se je vpisal v Gimnazijo Želimlje pri Ljubljani, kjer je opravil tudi noviciat. Po odsluženi vojaščini v JLA v Prištini, je študij nadaljeval v Ljubljani in zaključil študij z diakonskim posvečenjem v domači župniji. V duhovnika je bil posvečen leta 1992 v mariborski stolnici. Po novi maši je bil eno leto kaplan v Boštanju pri Sevnici, tri leta kaplan na Rakovniku pri Ljubljani, potem štiri leta vzgojitelj v dijaškem domu Gimnazije Želimlje, šest let župnik na Trsteniku pri Kranju, dve leti kaplan v župniji sv. Janeza Boska v Mariboru, pet let župnik v Šentrupertu na Dolenjskem in sedaj že štiri leta župnik v župniji Veržej.

Njegova srebrna maša je bila zelo čustvena in globoko doživeta za vse vernike veržejske župnije, kjer so pri maši peli vsi pevski zbori. Po maši so za župnika pripravili posebno presenečenje, v cerkvi so se mu zahvalili za njegovih 25 let duhovništva in mu ob tej priložnosti v spomin podarili priložnostno darilo, ki ga bo še naprej spominjalo na lepe in prijateljske vezi med njim in verniki iz Veržeja, Bunčan in Banovcev ter mu zaželeli obilo Božjega blagoslova. Po maši so se vsi verniki zbrali pod šotorom pred cerkvijo na skupnem župnijskem druženju. Župnik – salezijanec Jože Brečko pozna dobroto, ljubezen in čut do svojih vernikov, vse to pa jim vsak dan in vsako nedeljo daje pri darovanju svete maše ter bogati življenje vernikov župnije Veržej.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje