70 let PGD Savci in 9. dan gasilca GZ Sveti Tomaž

V večernih urah je sledila gasilska veselica z Ansamblom Trubadurji

Ivan Trunk, petek, 14. julij 2017 ob 21:001

V soboto, 8. julija, je pred gasilskim domom v Savcih bilo slovesno praznovanje 70 let PGD Savci in 9. dan gasilca GZ Sveti Tomaž. Slovesna prireditev se je pričela ob 15. uri, pred tem so se gostje, predvsem uniformirani gasilci zbrali pri avtobusni postaji, da so pripravili ešalon za svečan prihod gasilcev. Potem je parada s prapori na čelu prišla pred častno tribuno, ki so jo sestavljali: Franci Petek poveljnik GZ Slovenije, Martina Puklavec Petek predstavnica izpostave za zaščito in reševanje, Mirko Cvetko župan občine Sveti Tomaž, Mirko Lovrec podpredsednik GZ Sveti Tomaž, Dejan Jurkovič predstavnik GZ Ormož, Slavko Tkalec predstavnik GZ Središče ob Dravi, Zlatko Hojnik predstavnik GZ Dornava, Albin Belšak poveljnik GZ Sveti Tomaž, Franc Munda predstavnik prijateljskega PGD Gornja Radgona in Igor Majcen predsednik domačega društva.

Po zaigrani himni, ki jo je izvedla Godba občine Dornava so sledili pozdravi in​ nagovori. Prvi govornik je bil Igor Majcen predsednik domačega PGD Savci, ki je predstavil zgodovino društva, ki si jo lahko preberete spodaj ter o prihodnjih nalogah PGD Savci. Potem so zbrane pozdravili in nagovorili še Mirko Lovrec podpredsednik GZ Sveti Tomaž, Mirko Cvetko župan občine Sveti Tomaž, Franci Petek poveljnik GZ Slovenije in ostali gostje iz častne tribune. Po nagovorih je sledila podelitev priznanj 1. 2. 3. stopnje, ter plaket in značk veterana. Priznanja so prejeli: 3. stopnja Monika Meško, Klemen Pongračič, Anton Munda, Jernej Horvat, Vinko Kovačec, 2. stopnja Roman Rakuša, Mirko Zver, Ivan Majcen, Roman Belec, Jože Krajnc, 1. stopnja Andreja Vurušič, Petra Majcen, Albin Belšak, Bogomir Raušl, Stanko Pevec, Stanko Raušl, Daniel Kosi, Srečko Vurušič. Plakete veterana GZ so prejeli: Jožefa Raušl, Pavla Majcen, Viktor Zemljič, Janez Klemenčič, Vlado Janžekovič in Marjan Majcen.

Na koncu prireditve je PGD Savci ustanovnim članom podelilo posebna spominska priznanja, od katerih sta bila prisotna Cecilija Hebar in Leon Goričan, svojo odsotnost so opravičili: Nežka Skočaj, Helena Ambrož, Janez Kupčič in Alojz Kukovec. Posebna zahvala gre Francu Raušlu za obnovitev muzejske črpalke v katero je vložil veliko časa in dela. Gostje na praznovanju so bili: gasilci iz domačih društev PGD Savci, PGD Trnovci, PGD Koračice PGD Pršetinci in gasilci iz sosednjih in prijateljskih društev PGD Polenšak, PGD Velika Nedelja, PGD Hardek, PGD Gornja Radgona, PGD Bresnica, PGD Ključarovci in PGD Mekotnjak - Stara Cesta. Po uradnem delu je potekal kulturni program, ki so ga pripravili mladi člani PGD Savci. Prireditev je vodila Petra Hebar. V večernih urah je sledila gasilska veselica z Ansamblom Trubadurji.

KRONIKA PGD Savci

Spoštovani,

Našli smo trdne temelje in pravilno začrtane poti. To ste nam pustili Vi, spoštovani ustanovni člani in zaradi Vas je danes naše delo lažje. Začeti iz nič in ustvariti zgodbo, katera traja že 70 let, zagotovo ni enostavno. Potrebnega je bilo mnogo odrekanja in medsebojnega sodelovanja, vse to pa ste uspešno prenesli na nas mlajše rodove, za kar se vam lahko samo zahvalim. Danes, po 70. letih, ko skupaj pogledamo na naše društvo in na naš gasilski dom si upam z zagotovostjo trditi, da smo teh 70 let uspešno ustvarjali skupaj in da lahko z vašim vzorom le-to delo nadaljujemo.

Po vseh začetnih dokumentih iz arhiva PGD Savci in po vseh ustnih izročilih najstarejših članov in občanov,obstaja dokument z datumom 18.02.1947.Vsebina tega dokumenta zajema prošnjo za odobritev in ustanovitev prostovoljne gasilske čete Savci s pripombo, da je gasilska četa na tem področju zelo potrebna iz tehničnih kot tudi strateških razlogov.

Kot tajnik je na tem dokumentu podpisan Brumen Jože, kot poveljnik pa Žmauc Janez.
Raušl Jože kot predsednik in prej omenjena so bili izvoljeni na enem izmed začetnih sestankov.
Do dokončne ustanovitve je prišlo 19.oktobra 1947.Ob navzočnosti Goričan Petra,  predsednika krajevnega ljudskega odbora Savci,Toplak Antona, Obran Alojza ter Brumen Gabriela kot tajnika gasilske čete Pršetinci, je bil obrazložen pomen gasilstva, z danimi navodili in pojasnili o dolžnostih in pravicah.

V navzočnosti 94-tih občanov so bili izvoljeni prvi vodilni funkcionarji: poveljnik Žmauc Janez; namestnik Raušl Jože; tajnik Brumen Jože; blagajnik Cajnko Franc, orodjar Škrlec Alojz in član Goričan Peter.

Na skupščini 22.januarja 1950 je bil sprejet sklep o gradnji gasilskega doma v Savcih.
4. junija 1951je sledila položitev temeljnega kamna, že 15.decembra 1951 pa je bil gasilski dom kot rečemo - pod streho. Le-ta še dandanes stoji na zemljišču, ki ga je odstopil gospod Janez Zagoršak 
Leta 1952 je bila nabavljena prva motorna brizgalna, katero obnovljeno vidite pred sabo.
Iz leta v leto je društvo pridobivalo nove člane, v letu 1969 pa je posebej oživela ženska desetina, ki je nastopila na proslavi ob 100. obletnici gasilcev v Metliki. Leta 1976 je bil nabavljen avtomobil za prevoz moštva ter nova sirena. 17. septembra 1978 je bila predana namenu nova motorna brizgalna ¸¸Rosenbauer¸¸ in brizgalna znamke Tomos.
Istega leta je bilo tudi razvitje gasilskega  praporja.

PGD Savci spada med – po članstvu – večja društva, saj prihajajo člani tudi iz Bratonečic, Sejancev, Rucmancev in dela Rakovcev.

Leta 1991 so bili izkopani temelji za dograditev gasilskega doma vendar so bila dela zaradi različnih dejavnikov večkrat prekinjena.
V letih od 1992 -1998 je sledilo vzdrževanje gasilskega doma ter nabavljanje in obnavljanje opreme. Večja pridobitev je bila le priključitev na javno vodovodno omrežje.

Naša velika želja je bila tudi nabava gasilske avtocisterne, katere nabavo smo zaključili leta 1999.

Ob 60 letnici društva  smo v letu 2007 razvili nov društveni prapor in obeležili dolgoletno prijateljstvo s PGD Gornja Radgona ter podpisali listino o prijateljstvu in sodelovanju.

Od leta 2007 pa do leta 2009 smo obnovili in preuredili notranje prostora gasilskega doma, v naslednjih letih pa je sledila še zunanjost in sicer ureditev asfaltiranega parkirišča neposredno pred domom.
Leta 2013 se je pričela temeljita obnova gasilskega doma, pri kateri je bilo menjano tudi celotno ostrešje. Ta projekt smo uspeli izpeljati z izdatno pomočjo občine Sv. Tomaž kateri gre ob tej priložnosti tudi posebna zahvala. 
V letu 2014 smo uredili še novo fasado ter gasilski dom svečano otvorili in predali v uporabo.
Sočasno s tem projektom pa smo izpeljali tudi obnovo gostinskega lokala v pritličju doma in z razpisom pridobili trenutnega najemnika.
 
Skozi vsa leta je v društvu tlela želja po novem avtomobilu - cisterni saj je trenutno vozilo precej dotrajano. Zato je leta 2015 stekla akcija o nabavi le-te. V letu 2016 smo opravili potrebne pogovore in zbrali informacije ter konec tega leta podpisali pogodbo o nabavi vozila.

Tako bomo po praznovanju 70. letnice društva v letošnjem letu le še čakali na dobavo vozila, ki bo sledila v letu 2018. Na koncu bi se posebej zahvalil vsem, ki ste na kakršen koli način pri tem pomagali.

Na pomoč!

Predsednik PGD Savci:
Igor Majcen


Več v Kultura in izobraževanje