Slovenski sladoled v Dubaju in Bahrajnu

Aleksander Šikar s pomočjo sodelavcev in sodelavk, z edinstvenim sladoledom in posebnimi okusi cilja na svetovni trg

Prlekija-on.net, nedelja, 16. julij 2017 ob 12:179
Aleksander Šikar

Aleksander Šikar

Da je lahko vsaka ideja in inovacija deležna velikih dosežkov in uspehov, v zadnjem času potrjuje tudi Radgončan Aleksander Šikar, ki je uresničil svoje dolgoletne sanje o zdravem sladoledu. Prav v teh dneh, ko temperatura ozračja preseže 30 stopinj, se skoraj vsakemu izmed nas pocedijo sline po odlični zamrznjeni sladici – sladoledu. In eden najboljših, edini v Sloveniji s certifikatom brez gensko spremenjenih organizmov, nastaja izpod rok Aleksandra Šikarja ter njegovih sodelavcev, poslovnih partnerjev in prijateljev. Sladoled, ki je plod domačega znanja, je edinstven glede na to, kako nastaja in kako si ga privoščimo. Brez dodatkov in brez prikrivanja, kot iz domače kuhinje. Sladoled, ki osvaja Slovenijo kot po tekočem traku, lahko sicer okusimo tudi v slaščičarni in kavarni Nabucco v Gornji Radgoni, v kateri je svojo "sladko-sladoledno" kariero začel Šikar, ki sicer ni neznan tudi v drugih zvrsteh sladic, ter poznavanju najboljših vin, saj je že vrsto let tudi priznan vinski svetovalec - sommelier.

Ko si je naš sogovornik ustvaril družino, se je začel bolj posvečati tudi vsebnosti hranil v proizvodih raznih proizvajalcev, ker nikoli ni maral industrijskih sladoledov, pa je takrat začel razvijati tudi svoje sanje o zdravem sladoledu. Ker v Gornji Radgoni ni bilo ustreznih prostorov za večjo proizvodnjo, je skupaj s poslovnim partnerjem, ki je že imel prostore na Teznem v Mariboru, tam začel s proizvodnjo sladoledov pod imenom Stork. Podjetje je ustvarilo in na trg lansiralo že enajst okusov – vsi sladoledi pa so, edini v Sloveniji, brez gensko spremenjenih organizmov, aditivov in barvil. Sadni sladoledi so veganski, dokaz dejanske vsebnosti pravega sadja pa je obarvan jezik po zaužitju. Sladoledi so tudi brez glutena in laktoze; za športne navdušence pa ponujajo tudi takšne brez sladkorja in s sirotkinimi mlečnimi proteini. Lahko pa se pohvalijo tudi z nedavno osvojenim zlatim priznanjem za najboljšo inovacijo Štajerske gospodarske zbornice, saj sladoled izdelujejo na tehnološko inovativen način. Prijavljenih je sicer bilo 21 inovacij, pri katerih je sodelovalo 62 inovatork in inovatorjev. Podjetje Stork je zlato priznanje prejelo za inovacijo "Postopek za industrijsko izdelavo ene ali več komponent sladoleda z dodatki sadja oziroma sadne kaše in sadnih sladkorjev".

Recepturo sladoleda, ki se ponaša z vizualno lepo zapakirano podobo v lične 125 - mililitrske posodice, so razvijali kar nekaj let. Posebno skrb so namenili izbiranju ustreznih dobaviteljev, sestavin in strokovnih sodelavcev, na koncu pa ustvarili sladoled, ki ga s ponosom ponujajo.

Posebnost podjetja Stork, kjer ima Šikar približno tretjinski lastniški delež, večinskega pa ima podjetje Alius Denisa Ivaniševiča iz Maribora, je tudi v izbiri dobaviteljev. Prednost namreč dajejo manjšim podjetjem, ki imajo zagotovljeno neoporečno in certificirano pridelavo. Večina naravnih sestavin, uporabljenih v sladoledih Stork, tako prihaja iz slovenskih podjetij. Šikar se rad pohvali tudi z njihovim unikatnim izdelkom – sladoledom z okusom bučnega olja, ki ga kupuje pri ekološkem proizvajalcu Oljarni Kocbek s Stare Gore pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Prav tako se Sandiju, kot ga imenujejo prijatelji, zdi poseben tudi okus prave maline ali jurke z brajd, ki se ponovno vračajo na skrajnjem severovzhodu države.

Kot so izvedeli je cilj podjetja, ki trenutno zaposluje osem ljudi, približno pol milijona prodanih izdelkov v letošnjem letu. Odpirajo pa se jim tudi svetovni trgi – sladolede že lahko kupite na Hrvaškem ter v Nemčiji, zanje pa se zanimajo tudi v Dubaju in Bahrajnu, kamor so že poslali vzorce. Torej bo kmalu potrebno izdelovati veliko več sladoledov. Proizvodna linija podjetja Stork ima trenutno zmogljivost 2.500 kosov na uro. Predmet inovacije sta omogočanje prekinjanje postopka med procesi in nož v notranjosti stroja za sladoled – ta omogoča, da na industrijski liniji delajo s sveže zamrznjenim sadjem, kar na siceršnjih industrijskih linijah ni bilo mogoče, saj noži v stroju za sladoled niso pustili skozi sadeža ali na primer mini koščice pri malinah. Zato na rednih linijah uporabljajo sadne pireje (fino mlete ali praške), da lahko izdelajo sladoled. "Tako obdelano sadje ali prašek pa ne daje pristnega okusa, kakršnega ima sadež, ko je še cel in ga z minimalnim obdelovanjem napolnimo v sladoledni lonček. Kupcem je naš izdelek všeč, prodajamo ga že pri več trgovcih v Sloveniji (Spar, Tuš, Leclerc, Jager, Petrol ...), v številnih gostinskih lokalih, turističnih naseljih. Prav tako lahko naše sladolede najdete tudi na hrvaškem in nemškem trgu. Ravnokar se pogajamo s trgi Bahrajna, Savdske Arabije in Anglije," nam je dejal Šikar, ki dodaja, kako so v podjetju Stork ponosni na svoj proces proizvodnje in na zdravo alternativo industrijskim sladoledom. Ponosni so tudi ker uporabljajo le naravne sestavine: Sladoledi Stork namreč vsebujejo delčke sadežev, ki so vzgojeni brez pesticidov in zorijo na soncu, zato je okus sladoleda poln in pristen. "Ne uporabljamo umetnih barvil, ojačevalcev arom ali konzervansov, saj skrbimo za zdravje potrošnikov, kajti naša strast je ponuditi kupcem zdravo sladico, polno naravnih sestavin in bogatih okusov", poudarjajo.

Aleksander Šikar, avtor nagrajene inovacije – sladoleda, ki ga že dobrih deset let ustvarjajo v družinski kavarni in slaščičarni Nabucco, še pravi: "Vedno je tlela ideja, kako ga ponuditi širši množici oz. stopiti na širši trg po svetu. Najprej je nastala ideja o pakiranju v lončke, kar počne že okrog 70 podjetij in več v svetu. Zatem je nastalo ime, ki simbolizira kraje, od koder prihajamo – Stork ali štorklja. Usoda je hotela, da so se poslovne poti prekrižale z Denisom Ivaniševičem, ki je tudi poslovni partner podjetja Stork, d.o.o., ki sva ga ustanovila lani maja. Partner skrbi za vodenje in finančni del podjetja, moja naloga pa je proizvodnja. Skupna želja je bila proizvajati dober ročno narejen sladoled, a vse do naše inovacije je bil to neuresničljiv projekt. Skupaj z inženirji smo proizvodno tehnologijo razvili tako, da je sladoled še vedno narejen ročno, a hitrost je postala industrijska. Odlike našega sladoleda so kakovost, varnost in sledljivost. Skrbno izbrane surovine z nadzorovanim izvorom in prvi v Sloveniji izdelujemo sladoled z oznako Brez GSO."

O.B.


Več v Zanimivosti