Podeljene nagrade 13. Grossmannovega festivala

Hudi maček za najboljši celovečerni film: Deviška noč, Vinski šampion hudi maček za najboljše vino: sivi pinot 2015 (Vino Graben)

Prlekija-on.net, nedelja, 16. julij 2017 ob 17:46

Zaključna prireditev 13. Grossmanna

Trinajsta edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina se je zaključila v soboto, 15. julija s slavnostno podelitvijo nagrad. Zaključno prireditev sta vodila Tin Vodopivec in Urška Majdič. Letošnji festival je ponudil 41 celovečernih in 41 kratkih filmov iz 29 držav, za nagrado hudi maček pa se je potegovalo šest filmov.

Podeljene so bile naslednje nagrade:

- HUDI MAČEK za najboljši celovečerni film: DEVIŠKA NOČ (La noche del virgen; Španija; 2016; režija: Roberto San Sebastián)

Posebna omemba: RON GOOSSENS, NIZKOPRORAČUNSKI KASKADER (Ron Goossens, Low Budget Stuntman; Nizozemska; 2017; režija: Steffen Haars, Flip Van der Kuil)

- HRUPNI MAČEK za najboljši glasbeni dokumentarec: SPIT'N'SPLIT (Belgija; 2017; režija: Jérôme Vandewattyne)

Posebna omemba: GLASBA JE ČASOVNA UMETNOST 2, LP FILM BULDOŽER - PLJUNI ISTINI U OČI (Slovenija; 2017; režija: Varja Močnik)

- SLAKOV HUDI MAČEK za najboljši kratki film: DOBER TEK (Bon Appetit; Albanija; 2016; režija: Erenik Beqiri)

- MELIES D'ARGENT za najboljši evropski fantastični kratki film: POD JABLANO (Under the Apple tree; Belgija, Nizozemska; 2015; režija: Erik van Schaaik)

- VINSKI ŠAMPION HUDI MAČEK za najboljše vino: SIVI PINOT 2015 (Vino Graben)

Zmagovalni film Male delavnice groze je KRVNA BRATA (Slovenija; 2017; režija: Kristijan Robič).

Obrazložitve žirij:
- HUDI MAČEK (Žirija: Guy Delmote, Kristijan Milić, Timo Vuorensola)

DEVIŠKA NOČ
»Deviška noč je gnusen film, ampak napravili so ga ustvarjalci, ki popolnoma razumejo, kako povedati zgodbo in so izvrstni filmarji s fantastičnim talentom in velikim pogumom, da napravijo film, ki je tako intenzivno ekstremen v obliki, ki jo raziskuje.«

RON GOOSENS, NIZKOPRORAČUNSKI KASKADER
»Film, ki nudi svež, nov in zelo zabaven pogled na to, kakšen je lahko žanrski film.«

- HRUPNI MAČEK (Žirija: Igor Vidmar, Toni Šarić, Dunja Danial)

SPIT'N'SPLIT
»Spit'n'Split je filmično prepričljiv in vsebinsko avtentičen prikaz življenja in smrti arhetipskega underground benda na turneji. Režiserju vse priznanje za učinkovito uporabo mockumentarizma, ki poudari emocionalno dinamiko med člani benda - srž filma. Furiozen finale utrdi v gledalcu močan vtis celote, ki ga prinaša mockumentarna dimenzija. Večkratni ogled tega filma priporočamo bendom, ki se šele pripravljajo prižgati kombi in podati na turnejo.«

GLASBA JE ČASOVNA UMETNOST 2, LP FILM BULDOŽER - PLJUNI ISTINI U OČI
»Žirija podeljuje posebno priznanje filmu Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer - Pljuni istini u oči za inovativno vizualizacijo izjemno pomembnega albuma in posebej njegovega ovitka. Z uporabo animacije so avtorji duhovito zapolnili škandalozno odsotnost izginulih dokumentov iz nacionalnih arhivov.«

- SLAKOV HUDI MAČEK (Žirija: Stephane Everaert, Markus Keuschnigg, Alin Ludu Dumbrava)

DOBER TEK
»Film prejme nagrado za izvrstno izpeljavo, politični podton in krasen zaključek.«

- MELIES D'ARGENT (Žirija: Stephane Everaert, Markus Keuschnigg, Alin Ludu Dumbrava)

POD JABLANO
»Film prejme nagrado za izjemno kvaliteto, humor in razposajenost.«

Zvečer je sledila še zabava s skupino Psihomodo Pop.

Foto in video: Sara Vinkovič


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Družabno