Deseti lovski tabor v Prosenjakovcih

Udeležilo se ga je 21 mladih osnovnošolcev iz Prekmurja in sosednje Madžarske

Prlekija-on.net, torek, 18. julij 2017 ob 08:53
Lovski tabor v Prosenjakovcih

Lovski tabor v Prosenjakovcih

V narodnostno mešani vasi Prosenjakovcih, streljaj od madžarske meje, v idiličnem naravnem okolju, stoji lovski dom LD Prosenjakovci. Tukaj v sožitju živijo med seboj Slovenci in Madžari, lovci in kmetje, ki so povezani z naravo in divjadjo, ki se zadržuje v lovskem lovišču. Gre za miren naravni kraj, ki je kot nalašč primeren za druženje lovcev. Pred desetimi leti je vznikla ideja o organizaciji lovskega tabora za osnovnošolsko mladino. V Sloveniji sta ZLD Prekmurje in LD Prosenjakovci med prvimi v Sloveniji organizirali vsakoletni poletni lovski tabor za osnovnošolsko mladino. V desetih letih se je lovskih taborov udeležilo 187 mladih tabornikov, nekateri se vsako leto spet vračajo, spet drugi pa so se vključili kot pripravniki v lovske vrste.

Letošnji je bil povezan z drugim mednarodnim lovskim taborom, kajti udeležilo se je 21 mladih iz Prekmurja, na tabor pa je prišlo tudi pet mladih tabornikov iz sosednje Madžarske. Sedež tabora je bil pri lovskem domu v Prosenjakovcih, kjer so se za mlade odvijale vse lovske in druge dejavnosti. Osnovni cilj in rdeča nit tabora je bil, da se šolska mladina in širša javnost seznani z dejavnostjo na področju ohranjanja naravnega okolja, varstva divjadi in dejavnosti lovstva in vse kar je povezano z lovstvom, to je lovska kultura, lovska etika, lovska kinologija, lovska literatura. Lovski tabor se je začel v petek, 30. junija, in slovesno zaključil v nedeljo, 2. julija. Dogodka so se udeležili starši otrok, številni prekmurski lovci in ljubitelji narave.

Med mlade udeležence sta prišla predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Lado Bradač in župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač. Oba sta pohvalila dobro organizacijo tabora, kajti mladi so v treh dneh spoznali, ob pomoči mentorjev Jožice Sakovič iz LD Bogojina, Patricija Puhan iz LD Prosenjakovci, Štefana Nemca iz LD Rogašovci in Jožeta Seršena iz LD Kobilje obsežen program aktivnosti. Poleg osnovne dejavnosti, ki jo mora spoštovati vsak lovec, to je skrb za divjad, za ljudi in naravo, so še med drugim spoznali ostale dejavnosti, kar jim bo prav gotovo še kako prav prišlo v nadaljnjem življenju, kot je lovska kinologija od spoznavanje pasem lovskih psov, lovsko strelstvo, lovsko etiko - moralo in lovske običaje. Skupaj s člani zelene bratovščine Prosenjakovci so vsak večer z njimi hodili na lov in opazovali divjadi v naravi, tudi z lovskih prež. Mladi so na taboru spoznali tudi novo obliko lova, to je sokolarstvo, lovsko kulturo in lovsko kulinariko. Obiskali so tudi lovski muzej v sosednjem madžarskem kraju Magyarszbatfa. Največjo skrb in težo, da se je deseti jubilejni lovski tabor za osnovnošolsko mladino uspešno končal, je imel vse niti in vzvode predsednik ZLD Prekmurje Ludvik Rituper, ki je na slovesnosti ob podeliti potrdil vsem mladim, ki so se udeležili tabora, položil na srce, da naj pridobljeno znanje s tabora s pridom uporabljajo v šoli, doma in v družini, da naj še naprej odkrivajo naravo, kajti beseda lovstvo pomeni iskanje, opazovanje, zasledovanje in čakanje divjadi. Med mladimi so se na taboru stkale prijateljske vezi in marsikateri mladi bo z leti postal član zelene bratovščine. Mladi, ki so v treh dneh živeli v naravni, so spoznali utrip narave in živali ter lovce, zato je pričakovati, da bodo poslej še z večjim čutom spoštovali naravo in njen življenjski prostor.

Na zaključni slovesnosti so lep kulturni lovski program sooblikovali lovski pevski zbor prekmurskih lovcev in KUD Prekmurski rogisti, ki delujejo znotraj ZLD Prekmurje. Vsem, ki so na kakršen koli način pomagali in prispevali svoj prispevek in dodali kamenček v mozaik, da je tabor uspel, so se jim zahvalili z zahvalami, prejeli so jih DOŠ Prosenjakovci, Mlinopek d.d. Murska Sobota, PGD Prosenjakovci, Uprava za zaščito in reševanje Murska Sobota, PGD Fokovci, LD Prosenjakovci in podjetje Agromerkur Murska Sobota. Predsednik LZS mag. Lado Bradač in predsednik ZLD Prekmurje Ludvik Rituper pa sta s strani LZS, Matyas Gömbös iz Magyarszbatfa na Madžarskem, podelila lovsko priznanje z redom za lovske zasluge III. stopnje, predvsem, da vsako leto mladim udeležencem vsakoletnega lovskega tabora omogoči ogled lovskega muzeja. Mladi udeleženci tabora pa so poleg vseh ostalih aktivnosti še pripravili likovno razstavo na temo Narava in divjad. V naravnem okolju med gozdovi v Prosenjakovcih je bila na ogled postavljena razstava lovskih trofej prekmurskih lovskih družin, ki so bile uplenjene v lanskem letu. Pobudo za razstavo lovskih trofej je pred dvema letoma podal Aleksander Beer iz LD Križevci v Prekmurju. Ob koncu slovesnega praznovanja so med mlade udeležence lovskega tabora svečano razrezali lovsko torto. Vsem obiskovalcem pa so postregli lovski bograč.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje