Našli 250 kg neeksplodirano ameriško letalsko bombo iz II. svetovne vojne

Bombo bo potrebno nevtralizirati na kraju najdbe, zaradi česar bo potrebno veliko priprav in zaščititi širše območje

Prlekija-on.net, petek, 21. julij 2017 ob 00:071
Zavarovali so območje v oddaljenosti 300 m od kraja najdbe bombe

Zavarovali so območje v oddaljenosti 300 m od kraja najdbe bombe

V četrtek, 20. julija, okoli 13. ure se je v gozdu pod gradom Vurberk, občina Duplek, našla 250 kilogramska letalska bomba iz obdobja II. svetovne vojne. Aktivirani so bili pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Iz PU Maribor so sporočili, da je godaj popoldan bila Policija obveščena, da so v bližini vurberškega gradu našli neeksplodirano bombo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so ugotovili, da gre za 250 kg neeksplodirano ameriško letalsko bombo iz II. svetovne vojne.

Do sedaj so evakuirali eno družino in zavarovali območje v oddaljenosti 300 m od kraja najdbe bombe
Bombo bo potrebno nevtralizirati na kraju najdbe, zaradi česar bo potrebno veliko priprav in zaščititi širše območje. Aktiviran je bil štab Civilne zaščite Občine Duplek, URSZR in domači gasilci. Nevtralizacija bombe bo lahko trajala tudi več dni. Do sedaj so evakuirali eno družino in zavarovali območje v oddaljenosti 300 m od kraja najdbe bombe. Onemogočen je tudi dostop do vurberškega gradu in tamkajšnje cerkve, vendar razlogov za preplah ni.

Najditelj je 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne našel na vzpetini, kakšnih 50 metrov pred obzidjem gradu. Izsledil jo je z detektorjem kovin, medtem ko so se z otroki igrali iskanje skritega zaklada. Nato jo je izkopal in s svojim tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše, ki je pod gradom v bližini cerkve, in šele zatem obvestil policijo.

Ko bodo strokovnjaki začeli postopek dezaktivacije, predvidoma na začetku prihodnjega tedna, bodo izpraznili območje v oddaljenosti enega kilometra okoli spornega predmeta, kar pomeni evakuacijo okoli 400 ljudi. Če bo šlo vse po načrtih, bo postopek trajal nekaj ur. Ko se bo akcija začela, bodo obvestili javnost.


Več v Črna kronika