Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta

V Pomurju, Porabju in hrvaškem Zagorju, so v mednarodni produkciji (SI, HU,CRO) posneli serijo petih dokumentarnih filmov, kjer mladi potrjujejo, da se ne pustijo »voditi žejne čez vodo«

Prlekija-on.net, petek, 21. julij 2017 ob 18:28
Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta

Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta

Pred dnevi so v okviru projekta "Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta" (The Famous Five at the Crossroads of the European Parliament), posneli pet dokumentarnih filmov dolžine 25 min, v katerih so sodelovali mladi iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Idejno izhodišče za nastanek dokumentarnih filmov, ki ga je posnela ekipa v sestavi: Režiserka, soscenaristka in direktorica fotografije Lucija Šiftar, scenarist Miki Milivoj Roš, snemalec in montažer: Alen Hoheger, snemalka tona Sandra Mohorič, producent pa Simon Balažic, je priljubljena serija mladinskih pustolovskih romanov The Famous five, angleške pisateljice Enid Blyton, kjer štirje prijatelji in njihov pes skozi posamezne napete zgodbe raziskujejo zapletene prigode v njihovem lokalnem okolju. "Mene je k sodelovanju privabila Televizija AS, ki je odgovorna za snemanje petih filmov. Snemali smo v treh državah, kar ima še posebno draž, saj skozi filme spoznamo različna okolja, ki pa so spet tukaj blizu. Vsaka izmed šol, pet dijakov in njihov mentor, je prispevala po eno temo, ki smo jo po opravljeni raziskavi prenesli na filmski trak", pravi režiserka Lucija Šiftar.

Za produkcijo petih dokumentarnih filmov so vzpostavili sodelovanje s petimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske, in sicer z Biotehniško šolo Rakičan, Gimnazijo Murska Sobota in Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer iz Slovenije, ter Drugo gimnazijo Varaždin iz Hrvaške in Gimnazijo Mihaly Vörösmarty Monošter iz Madžarske. Iz vsake srednje šole so preko avdicij in priporočil izbrali skupino petih mladostnikov in jim dodelili raziskovalno tematiko, ki je povezana z njihovim področjem izobraževanja. Priprave za projekt, avdicije, raziskovanje, snemanje in montaža filmov je sicer trajala med lanskim novembrom in letošnjim poletjem.

V projektu murskosoboške Televizija AS so skupine prijateljev iz različnih lokalnih okoljih iz treh držav, raziskovali primere dobrih praks, ki na podlagi odločitev Evropskega parlamenta vplivajo na njihovo življenje in življenje njihovih sokrajanov v lokalnem okolju. Skozi raziskovanje petih tematik poti mladih raziskovalcev vodijo v Evropski parlament (EP), kjer so se sprejele politične odločitve kot predpogoj za nastale spremembe, ki vplivajo na življenje v lokalnem okolju. Mladi so se na svoji poti raziskovanja srečevali s funkcionarji na lokalni, državni in evropski ravni, vir informacij pa so črpali tudi iz konkretne lokalne problematike. Ob tem so spoznavali ustroj EP, njegovo vlogo, način delovanja in vpliv odločitev na vsakdan lokalnega prebivalstva. "Teme, ki jih obravnavajo dokumentarni filmi so: kmetijstvo; pravosodje, svoboda in varnost; manjšine in vloga parlamenta pri poročilih o napredku držav kandidatk za članstvo v EU; kultura in izobraževanje Erasmus+; ter program čezmejnega sodelovanja", pravi režiserka Lucija Šiftar, ki dodaja, da so mladi skozi pet dokumentarnih filmov s pomočjo svojih sogovornikov, spoznanj in primerov dobrih praks ugotavljali, kako smo prebivalci lokalnega okolja kot državljani Evropske unije soudeleženi v sistemu odločitev EU poslancev (SI, HU, HR) kot predstavnikov političnih skupin v EP. V tem oziru so mladi raziskali in predstavili pet pomembnih tematskih sklopov s katerimi se aktivno ukvarja EP.

Režiserka Šiftarjeva poudarja, da je vsaka izmed tem, ki so jih obdelali bila po svoje zanimiva in aktualna: "Predvsem je zanimivo videti kako preprosti ljudje, državljani Evropske unije, razmišljajo o temah, ki se vedno odvijajo okrog njih. Ugotovitve so, da večina ljudi o teh temah razmišlja površno, podrobneje pa se posveti kakšni zadevi le ko je v njo neposredno vpleten, denimo na mora na sodišče. Veseli me, da se dijaki niso pustili voditi in vleči za nos, temveč so razmišljali s svojo glavo. Bili so zelo pronicljivi in iznajdljivi".  Šiftarjeva je prepričana, da so (bodo) gledalci skozi obravnavane tematike, ki so v stilu raziskovalne mladinske igre predstavljene v petih filmih, gledalci preko mladih raziskovalcev spoznali, kako na videz neka manjša odločitev EP posredno preko državne in nato preko lokalne politike blagodejno in spodbudno vpliva na lokalno okolje ter na povečanje kvalitete življenja v lokalnem okolju. Filme sicer predvajajo na lokalno-regionalnih televizijskih postajah po Sloveniji, kot so: PeTV Ptuj, VTV Velenje, TV Vaš kanal Novo mesto, Gea TV Ljubljana, GTV - Gorenjska televizija, TV Galeja Ilirska Bistrica..., premierne predstavitve pa so bile v Murski Soboti, Varaždinu in Monoštru.

Režiserka petih filmov Lucija Šiftar, ki prihaja iz Černelavcev pri Murski Soboti, je leta 2009 končala Višjo šolo za multimedije, med leti 2009 - 2013 pa je zaključila še študij na AGRFT (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani). Poklicno je usmerjena v filmsko-televizijsko in video ustvarjanje, v prostem času pa najraje bere, obiskuje planine in pleše. Kljub Lucijini mladosti je njena filmografija kar obsežna. Poleg dokumentarca Pet prijateljev na razpotju Evropskega parlamenta, kjer se podpisuje kot režiserka, njena filmografija, med drugimi zajema tudi: Besame, kratki dokumentarni - direktorica fotografije; LOV_E, celovečerni dokumentarni – snemalka; 100 točk, kratki igrani - direktorica fotografije; Druga violina, kratki dokumentarni - direktorica fotografije; Viva la Musica, kratki dokumentarni - direktorica fotografije; Časovna banka, kratki dokumentarni - direktorica fotografije; Radio aktivnosti, kratki dokumentarno-igrani, režiserka... 


Več v Glasba in film