250-kilogramsko bombo si je pripeljal kar na dvor

Ko bodo strokovnjaki začeli postopek dezaktivacije, predvidoma na začetku prihodnjega tedna, bodo izpraznili območje v oddaljenosti enega kilometra okoli spornega predmeta, kar pomeni evakuacijo okoli 400 ljudi

Prlekija-on.net, petek, 21. julij 2017 ob 21:1515
Najdena ameriška bomba, foto: Specialna enota Policije

Najdena ameriška bomba, foto: Specialna enota Policije

Občan je ob gradu Vurberk v občini Duplek v sredo našel neeksplodirano ameriško bombo iz 2. svetovne vojne s kemičnim vžigalnikom. Zadevo preiskuje tudi policija in sicer zbirajo obvestila v povezavi s sumom kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Če se bo ta izkazal za utemeljenega, najditelju bombe grozi do pet let zapora.

Najditelj je 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne našel na vzpetini, kakšnih 50 metrov pred obzidjem gradu. Izsledil jo je z detektorjem kovin, medtem ko so se z otroki igrali iskanje skritega zaklada. Nato jo je izkopal in s svojim tovornjakom z dvigalom prepeljal na dvorišče svoje hiše, ki je pod gradom v bližini cerkve, in šele zatem obvestil policijo.

Bombo bo potrebno nevtralizirati na kraju najdbe, zaradi česar bo potrebno veliko priprav in zaščititi širše območje. Aktiviran je bil štab Civilne zaščite Občine Duplek, URSZR in domači gasilci. Nevtralizacija bombe bo lahko trajala tudi več dni. Do sedaj so evakuirali eno družino in zavarovali območje v oddaljenosti 300 m od kraja najdbe bombe. Onemogočen je tudi dostop do vurberškega gradu in tamkajšnje cerkve, vendar razlogov za preplah ni. V enem izmed najzahtevnejših postopkov v slovenski zgodovini bo treba za kratek čas umakniti na varno vse prebivalce v kilometrskem krogu, saj lahko vsak tresljaj povzroči eksplozijo.

Ker je bila bomba prepeljana z mesta, kamor je bila v času bombardiranja odvržena, in je bilo nato z njo postopano na način, kot se s takšnimi sredstvi ne dela, je v njej lahko prišlo do sprememb, ki imajo lahko za posledico tudi nekontrolirano eksplozijo. Zadevo otežuje tudi dejstvo, da gre za prvi primer najdbe takšne vrste bombe v Sloveniji, saj ima ta kemični vžigalni mehanizem in v podobnih primerih, ki so jim bili priča v tujini, so se že zgodile nesreče oziroma so se poškodovali strokovnjaki, ki so delali pri takih primerih.

Ko bodo strokovnjaki začeli postopek dezaktivacije, predvidoma na začetku prihodnjega tedna, bodo izpraznili območje v oddaljenosti enega kilometra okoli spornega predmeta, kar pomeni evakuacijo okoli 400 ljudi.


Več v Črna kronika