Prekmurski izseljenski časopisi v letih 1916 – 1954

Bogata paleta razstavljenih prekmurskih izseljenskih časopisov

Prlekija-on.net, sobota, 22. julij 2017 ob 11:24
Razstava Prekmurski izseljenski časopisi

Razstava Prekmurski izseljenski časopisi

V okviri letošnjega dogodka Slovenci po svetu »Dobrodošli doma«, ki so ga pripravili v rakičanskem gradu in v mestu Murska Sobota, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, mestna občina Murska Sobota in Raziskovalno izobraževalno središče dvorec Rakičan, so v soboto, 8. julija v Dvorcu Rakičan v modrem salonu odprli razstavo na temo »Prekmurski izseljenski časopisi v letih 1916 - 1954«, ki jo je kot organizator pripravila Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Časopisi, ki so se v tistih časih tiskali v prekmurskem narečju in v madžarskem jeziku so bili tesna vez med izseljenci v Ameriki, Kanadi, Avstraliji, Argentini in drugih državah, kamor je pot prekmurskega človeka zanesla za boljšim kosom kuha. Sicer pa je za ohranitev lastnega jezika, kulture in porekla bilo v tujini posebnega pomena. Na panojih v vitrinah v Dvorcu Rakičan se je vsak v mislih sprehodil za nekaj desetletij nazaj, kajti življenje onstran luže, predvsem v začetku ni bilo nič kaj prijetno, potrebno se je naučiti angleški jezik, sprejeti način življenja, kulturo in navade, a vez med domovino in Prekmurjem je bila živa, tudi s pomočjo tiskanih izdaj časopisov, ki so tisti čas izhajali in so jih prekmurski rojaki imeli naročene iz domovine.

Izseljenci iz Prekmurja so jih naročali in z veseljem prebirali, saj jim je tako ostala domača prekmurska beseda, ki so jo govorili v družini ter ob tem brali prekmurske časopise. Seznanjeni so bili z dogajanjem v domačem kraju in po svetu, saj so se vključili tudi v številna kulturna, prosvetna in cerkvena društva. V sklopu razstave pa so za obiskovalce izseljence in zamejce, ki so prišli v Rakičan pripravili okroglo mizo na temo »Prekmurci po svetu«, ki ga je pripravil Inštitut za slovenstvo, izseljenstvo in migracije, Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije, znanosti in umetnosti.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje