Prekmurski izseljenski časopisi v letih 1916 – 1954

Bogata paleta razstavljenih prekmurskih izseljenskih časopisov

Prlekija-on.net, sobota, 22. julij 2017 ob 11:24
Razstava Prekmurski izseljenski časopisi

Razstava Prekmurski izseljenski časopisi

V okviri letošnjega dogodka Slovenci po svetu »Dobrodošli doma«, ki so ga pripravili v rakičanskem gradu in v mestu Murska Sobota, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, mestna občina Murska Sobota in Raziskovalno izobraževalno središče dvorec Rakičan, so v soboto, 8. julija v Dvorcu Rakičan v modrem salonu odprli razstavo na temo »Prekmurski izseljenski časopisi v letih 1916 - 1954«, ki jo je kot organizator pripravila Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Časopisi, ki so se v tistih časih tiskali v prekmurskem narečju in v madžarskem jeziku so bili tesna vez med izseljenci v Ameriki, Kanadi, Avstraliji, Argentini in drugih državah, kamor je pot prekmurskega človeka zanesla za boljšim kosom kuha. Sicer pa je za ohranitev lastnega jezika, kulture in porekla bilo v tujini posebnega pomena. Na panojih v vitrinah v Dvorcu Rakičan se je vsak v mislih sprehodil za nekaj desetletij nazaj, kajti življenje onstran luže, predvsem v začetku ni bilo nič kaj prijetno, potrebno se je naučiti angleški jezik, sprejeti način življenja, kulturo in navade, a vez med domovino in Prekmurjem je bila živa, tudi s pomočjo tiskanih izdaj časopisov, ki so tisti čas izhajali in so jih prekmurski rojaki imeli naročene iz domovine.

Izseljenci iz Prekmurja so jih naročali in z veseljem prebirali, saj jim je tako ostala domača prekmurska beseda, ki so jo govorili v družini ter ob tem brali prekmurske časopise. Seznanjeni so bili z dogajanjem v domačem kraju in po svetu, saj so se vključili tudi v številna kulturna, prosvetna in cerkvena društva. V sklopu razstave pa so za obiskovalce izseljence in zamejce, ki so prišli v Rakičan pripravili okroglo mizo na temo »Prekmurci po svetu«, ki ga je pripravil Inštitut za slovenstvo, izseljenstvo in migracije, Znanstveno raziskovalni center Slovenske akademije, znanosti in umetnosti.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje