Ivanov izvir pitne vode je pravi kraj za osvežitev in okrepčilo

Obiskovalci si brezplačno natočijo pitno vodo

Prlekija-on.net, sobota, 22. julij 2017 ob 12:36
Ivanov izvir na Razkrižju

Ivanov izvir na Razkrižju

Med bisere naravne dediščine obmejne občine Razkrižje sodi tudi Ivanov izvir pitne vode. Ivanov izvir je po ljudskem izročilu znan že iz davnih časov. Mnogi ljudje, še zlati romarji, verjamejo v zdravilno moč te izvirske vode, ki naj bi pripomogla k dobremu vidu, odpravi golšavosti in splošnemu počutju. Razkriška turistična zanimivost Ivanov izvir je namreč posebnost kraja Razkrižje, saj izpod hriba priteče hladna in čista voda, ki teče skozi leseno deblo. Voda namreč teče noč in dan in se kot odvečna voda steka v bližnjo reko Ščavnico.

Na Razkrižju se do danes od tistih časov, ko so uredili naravni Ivanov izvir še vedno govori o zgodbi, ki govori o slepi deklici, ki naj bi ob umivanju oči z Ivanovo vodo spregledala. Sedaj ob poletni vročini, ko se dnevne temperature vročega sonca dvignejo čez 30 stopinj Celzija je Ivanov izvir pitne vode zelo obiskan, ki je pravi poletni kraj, ki vsakemu obiskovalcu nudi hladno senco in brezplačno si lahko zdravilno vodo odnesejo domov ali pa se z njo odžejajo ter okrepčajo.

Sicer pa je voda, ki priteče iz Ivanovega izvira, pitna in jo člani Turistično narodopisnega društva Razkrižje stekleničijo v majhne lične stekleničke ter jih ponujajo obiskovalcem in turistom Razkrižja in njene okolice. Nekaj metrov stran je tudi romarska župnijska cerkev, ki je posvečena sv. Janezu Nepomuku in romarji, ki obiščejo cerkev, velikokrat peš ob obrežju reke Ščavnice pridejo k Ivanovem izviru, kjer se odžejajo si umijejo obraz in oči. Ob Ivanovem izviru pa so postavljene tudi zdravilne energetske točke, ki obiskovalcu, ki se ustavi ob točkah dajejo posebno energijo, ki pomaga k izboljšanju energetskega stanja v organizmu vsakega človeka.

Kako pomemben za obmejno občino Razkrižje je Ivanov izvir pitne vode govori podatek, da čez leto Ivanov izvir obišče veliko število turistov, izletnikov in naključnih obiskovalcev. Voda je danes ob vsakoletnih sušah še kako pomemben vir za preživetje, z vodo moramo ravnati spoštljivo, jo uporabljati le ko jo rabimo, saj brez vode ni življenja. Ivanov izvir pitne vode je sedaj ob stoletni suši zelo dobrodošel, kajti obiskovalci, si lahko v steklenice natočijo čisto zdravo pitno vodo, zastonj – brezplačno, zato moramo biti do teh izvirov pitne vode zelo spoštljivi, da se ne onesnažuje okolice izvira, kot je na Razkrižju.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje