Blagoslov novega zvona in obnovljene vaške kapele sv. Jožefa na Cvenu

Ta sobota je na Cvenu bila prav posebna, saj je namreč zapel nov vaški zvon

Sara Vinkovič, nedelja, 23. julij 2017 ob 22:24
Blagoslov zvona in vaške kapele na Cvenu

Blagoslov zvona in vaške kapele na Cvenu

Sobota, 22. julija 2017, je bila na Cvenu prav posebna, praznična sobota. Na Cvenu je namreč zapel nov vaški zvon. Vse navzoče je naprej nagovorila članica župnijskega sveta, Elza Božič. Sledil je pozdrav gospoda župnika, dekana, Andreja Zrima, obred posvetitve in dvig zvona. Dvig zvona je spremljala glasba Felicite Heric s hčerkami. Poleg g. Andreja Zrima sta pri maši sodelovala tudi msgr. Izidor Veleberi in duhovnik g. Marjan Nemec, ki je domačin. To slovesno soboto je vodila Marja Dolamič.

Pred 150 leti, leta 1867 so zgradili vaško kapelo na Cvenu. To je bila neogotska kapela sredi vaških pašnikov. Prvič so kapelo obnovili leta 1888, drugič leta 1906 in tretjič 1981. Večja prenova kapele je stekla v letih 1986 – 1988. Kapelo so posvetili maja 1988. leta. Zvon je bil po vojni leta 1947 kupljen v Zagrebu, težak 130 kg. Leta 1960, je bila cerkev elektrificirana in ograja, ki stoji še danes, je bila postavljena leta 1964.

V letih 2006 - 2009 se je pristopilo k celoviti prenovi vaške kapele vključno s streho in v zadnjih letih je bila osvežena njena notranjost in zunanjost, opravljena razna vzdrževalna dela, izdelani vitraži in narejene zunanje poslikave, katere so darovale posamezne družine.

Donatorji vitraž, ki jih je na predlog g. Osterca iz Veržeja izdelal Stajnko Ferdo: Nemec Marica in Franc, Marinič Branko, Rus Slavko in Marija ter Stajnko Ferdo in Nika. Slike so darovali družina Makoter Marije in Stanka, družina Sabotin Janka ter družina Horvat-Kolbl.

Pred 60 leti 1957. leta je bila zadnja obnova zvona. Takratni župan Škrobar Franc, ki je predajal županstvo Nemec Francu je v vaški knjigi zapisal: »Bil župan sem eno leto, bilo kratko je, a vso napeto!« S ponosom ko se je ozrl na zvon, pa dodal: »Dokler srce slovensko bilo bo, noben sovrag nam vere vzel ne bo!« To velja še danes. Vero nosimo globoko v sebi, posebno mesto za vse življenje pa ima v vsakem od nas domača vas, vaška kapela in vaški zvon.

Pobudo, da se pristopi k nabavi novega zvona so podali vaščani. Ni bilo potrebno veliko časa, da je organizacija stekla. Iskanje rešitev za nabavo zvona, pobiranje sredstev po vasi. Odziv vaščanov je bil spodbuden. Ko se je oblikoval vaški odbor, se je z božjo pomočjo dopolnjevalo vse kar je bilo potrebno. Tisti notranji čut in odgovornost, srčno pripadnost so pokazali vsi vaščani. Sredstva za nakup zvona v vrednosti 4.088 eur so bila zagotovljena.

Posebna zahvala gre odboru Košnik Milan in Marica, Puconja Mirko in Nada, Marinič Anton in Božič Elza.

Člani odbora so povedali, da je bil Milan Košnik, gonilna sila, tisti, z največ volje in pripravljenosti za delo in pomoč. Tudi ob pripravah na ta dan. »Zato iskrena hvala njemu posebej, vsem članom odbora, vsem vam dragi vaščani, cenjeni rojaki, hvala občini in naši župniji. Iskrena hvala tudi dekanu g. Zrimu in monsinjorju Veleberiju in gospodu Marjanu Nemcu za današnjo svečanost in blagoslov,« je bilo povedano na slovesnosti.

Podroben pregled celotne obnove in vseh sodelujočih bo predstavljen še pred koncem leta z obvestilom. »Današnji dan je  prav  poseben, kot tak bo tudi zapisan v zgodovino. Imamo svoj, nov vaški zvon. Oktavni zvonovi iz žalske livarne niso porozni, izdelani so natančno in imajo lepe bogate glasove. Novi cvenski zvon je težak 110 kg, oglašen v e-duru in krasi ga slika sv. Jožefa, delavca. Ko boste zaslišali glas zvona, pa se le pokrižajte in tiho v sebi tudi pomolite…«

Po slovesnem delu so se vsi navzoči zbrali ob gasilskem domu na Cvenu, kjer so bile pripravljene dobrote iz rok domačinov.



Več v Kultura in izobraževanje