Pokazali so kako se je nekoč želo in kosilo

Društvo podeželskih žena Gornja Radgona ohranja in obuja najpomembnejšo kmečko opravilo, ročno žetev pšenice

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. julij 2017 ob 22:00
35. praznik žetve v Spodnji Ščavnici

35. praznik žetve v Spodnji Ščavnici

Julij je čas počitnic, dopustov, velike vročine, različnih prireditev in dogodkov, pa tudi čas žetve zlatega zrnja. Prav v tem času, po izjemno veliki vročini, je v organizaciji Društva podeželskih žena Gornja Radgona, kateremu so pomagali KZ Radgona, Občina in KSS Radgona, ob vaško gasilskem domu v Spodnji Ščavnici potekal že 35. po vrsti tradicionalni praznik žetve, ki iz leta v leto potrjuje, da je tovrstno ohranjanje starih kmečkih običajev in opravil, vedno dobrodošlo. In čeprav je v zadnjih letih vedno več takšnih in drugačnih prireditev povezanih z žetvijo, je tista v Spodnji Ščavnici nekaj posebnega, saj sodi med začetnike na tem področju, ob tem pa je to prireditev, ki vsako leto pritegne veliko tekmovalk in še veliko več obiskovalcev. Tako je bilo tudi tokrat, in to kljub dejstvu, da so različne prireditve potekale po številnih pomurskih in štajerskih krajih. Res je žanjic in koscev bilo nekoliko manj, čemur je gotovo botrovala tudi velika vročina. Tokrat pa ni šlo za tekmovanje, temveč samo za prikaz tega pomembnega opravila – spravila krušnega žita.

Folklorno in etnološko obarvani Ščavniški praznik žetve je nekaj posebnega in ljudje tam radi pridejo. Zato so tudi letos na njivi Kolaričevih v Spodnji Ščavnici peli srpi in kose, tekel je znoj, izjemno razigrano in veselo je bilo. Vse skupaj se je sicer začelo s postavitvijo razstave domačih dobrot ter ročnih del, ob 15. uri pa so se žanjice in kosci, v spremstvu harmonikarja Mirana Mauka, gostov in obiskovalcev, podali na njivo, kjer so se podali v boj z zlatimi klasi. Poleg žanjic in koscev, ki so prikazali kako se dela, so za srp in koso lahko poprijeli tudi drugi obiskovalci, ki jih je to zanimalo. Poleg prikaza žetve in košnje, so prikazali tudi delanje snopov in vezenje pantov, postavljanje snopov in križcev ipd.

Po končanem uradnem delu prireditve, ki sta jo vodili prekmursko-prleški humoristki Fanika in Jessa, se je nadaljevala ob vaško gasilskem domu Spodnja Ščavnica, kjer je za zabavo ves popoldan in večer skrbel ansambel "Jug" iz Podčetrtka. Vsem žanjicam in koscem ter sponzorjem in nekaterim gostom je predsednica društva Vesna Bratuša podelila priznanja in nagrade, pripravili pa so tudi veliki srečelov. A to ni bilo vse, kajti v večernem času so pripravili tudi pravo modno revijo, kjer so glavno besedo imele članice društva podeženskih žena Gornja Radgona. In množice obiskovalcev je nato uživalo dolgo v noč, saj se je ozračje nekoliko ohladili in lažje se je plesalo...


Več v Družabno