Bomba v Vurberku uspešno onesposobljena

V presledku desetih minut sta se sprožili dve manjši eksploziji

Prlekija-on.net, torek, 25. julij 2017 ob 15:352
Uničenje bombe v Vurberku, foto: Policija

Uničenje bombe v Vurberku, foto: Policija

Strokovnjaki so v torek, 25. julija, okoli 13.10 onesposobili 250-kilogramsko bombo, pri čemer sta odjeknili dve eksploziji, a brez večjih posledic. Z mesta, kjer je bilo spremljanje omogočeno tudi novinarjem, sta v presledku desetih minut bili vidni dve manjši eksploziji. Ob drugi, ki je bila nekoliko močnejša, se je z vrha hriba tudi začel viti dim. Kot vse kaže, je operacija uspela in bomba ni povzročila večjih posledic.

Ob 10. uri so pričeli z evakuacijo vseh prebivalcev na območju v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe, kar je zajemalo 120 hiš s 400 prebivalci v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini. Ker je čas dopustov, je po ocenah občinskih oblasti domove moralo zapustiti dejansko nekaj več kot sto ljudi, kjer so za njih pripravili mesto v občinskih prostorih na Zgornji Koreni in Grajeni.

Bombo so najprej obdali z zaščitnim ovojem, nato pa s posebnim žičniškim sistemom preselili z dvorišča stanovanjske hiše najditelja v 30 metrov oddaljeno jamo, kjer so na daljavo očitno uspešno uspeli ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe. Po prvi eksploziji so si strokovnjaki z dronom ogledali situacijo in ugotovili, da je bomba polnjena z eksplozivom TNT. Več bo znanega po uradni potrditvi s strani policije, so pa sporočili, da je akcija uspešno zaključena, ceste so ponovno odprte, prebivalci pa se že vračajo na svoje domove.

Bomba leta 1945 prestala odvrženje z letala
Zgodovinar Aleš Jambrek v svojem članku Okoliščine napada na grad Vurberk februarja 1945 piše, da se je napad na grad - v katerem je bila odvržena bomba, ki so jo uničili - zgodil 23. februarja 1945, izvedlo pa ga je osem letal 16. eskadrilje južnoafriških zračnih sil. Misleč, da se na gradu skriva sedež 31. SS divizije, je bilo na grad odvrženih osem bomb, ki so uničile dve tretjini poslopja. Letala so bila oborožena tudi s 27 kg visoko eksplozivnih raket zrak–zemlja, topovi, bombami in mitraljezi. Kompleks je utrpel 34 neposrednih zadetkov raket, letala pa so grad obstreljevala tudi s topovi in mitraljezi. Poleg tega so odvrgli še dve 225 kg težki bombi, ki pa sta zgrešili cilj in ena je očitno prestala odvrženje v celem kosu in tam ostala do danes.



Več v Črna kronika