Pika se sprehaja po Varaždinu

Radgonski likovniki se predstavljajo v prestolnici hrvaškega Zagorja

Prlekija-on.net, sobota, 29. julij 2017 ob 09:29
Likovna razstava v Varaždinu

Likovna razstava v Varaždinu

Likovnice in likovniki, članice in člani Likovnega društva Gornja Radgona so že v začetku letošnjega junija v Methansovi hiši, v sodelovanju z JSKD Republike Slovenije in občino Gornja Radgona, izvedli že 13. mednarodno likovno kolonijo, ki so jo poimenovali "Pika sprehaja". Sedaj pa so odprli prvo razstavo takrat nastalih del, in sicer v galeriji LUV v Varaždinu. Razstavo, katero je predstavil Dražen Pavlović, domačin iz Varaždina, sicer sodelujoči slikar na omenjeni likovni koloniji, predsednik Likovnega društva LUV iz Varaždina, je odprla predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatović. Dela so predstavljena tudi v ličnem katalogu, kjer je pečat podal strokovni vodja likovne kolonije, prof. dr. Matjaž Duh. Odprtje razstave je potekalo v sproščenem, prijateljskem in prijetnem vzdušju, za kar je nedvomno poskrbela tudi glasbena skupina Ful gas. Po razstavi v Varaždinu, ki bo do konca avgusta, bodo ista dela na ogled še od 2. septembra v Pavlovi hiši v avstrijskem Laafeldu (Potrna), od 1. oktobra, ob prazniku občine Gornja Radgona, pa v galeriji Doma kulture v Gornji Radgoni.

Dela za razstavo "Pika se sprehaja" so sicer prispevali likovniki iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške: Tatjana Mijatović, Dana Štrucelj, Marjana Kmet, Siegi Kleindienst, Isolde Leinholz, Helga - Maria Niederl, Ely Magos Globalartlife, Mladen Palić, Milena Petković, Marijan Petković, Marjan Hribar, Dražen Pavlović, Ivanka Lehner, Marija Skledar, Pavla Krajnc, Danila Krpič, Leopold Methans, Edita Vodan Šoštarič, Cvetka Pišek, Metka Tropenauer, Alenka Regoršek, Matjaž Duh, Vinko Prislan in Shurda Shurdilovich.

"Na likovni koloniji Pika se sprehaja, kjer so se zbrali likovni ustvarjalci iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, so likovniki imeli kot likovni izziv dve možnosti in sicer: likovno ustvarjati na temo velika črta, ki bi naj vsebinsko in oblikovno sledila razpisu za regijske tematske razstave v letu 2017 in državne tematske razstave v letu 2018, ki jih je razpisal Javni sklad RS za likovne dejavnosti, ali pa likovno ustvarjati brez omejitev, oziroma le z omejitvami, ki so v ustvarjalcu samem. Nekako pričakovano so se člani domačega likovnega društva v večji meri odločali, da svoje likovno raziskovanje podredijo razpisnim zahtevam JSKD RS, medtem ko so gostje v glavnem razvijali svoj siceršnji ustvarjalni credo", je o koloniji Pika se sprehaja, spregovoril njen strokovni vodja, prof. dr. Matjaž Duh, ki je dodal, da je nekoliko ozko zasnovana tema ustvarjalcem omogočala najrazličnejše motive in seveda njihovo realizacijo v poljubni, izbrani likovni tehniki.

Te so bile večini primerov s področja slikarstva. Raznoliki motivi, ki so jih likovniki izbirali temeljijo na prevladujoči črtni zasnovi in z vidika likovne interpretacije predstavljajo samosvojo, individualno, ustvarjalno reševanje postavljenih oblikovnih zahtev. Kljub prvotnim pomislekom glede zahtevnosti teme razpisa pa lahko zapišemo, da večina nastalih del za posamezne avtorje pomeni nekakšno inovacijo in ne le novo izpeljavo že preigranih vzorcev. Raznolikost razstavljenih del je težko povzeti in opisati v nekaj besedah, zato se bomo omejili le na nekatere skupne značilnosti razstavljenih del. "V likovnih delih je zaznati občutljivost avtorjev za likovne strukture in kakovostno povezovanje teoretičnih spoznanj z neposrednim likovnim ustvarjanjem. Poti do likovne realizacije izbranega motiva je kljub prepoznanim omejitvam veliko in likovniki niso imeli težav pri iskanju samosvojih, lastnih, individualnih in različnih poti do cilja. Tudi z vidika interpretiranja motivov prepoznamo dokajšnjo raznolikost. Nekateri motivi so na platnih upodobljeni na mimetično narativni način, spet drugi so delno abstrahirani, nekaj likovnih rešitev pa temelji na abstraktnih motivih. Kot nosilci motivov, likovnega sporočila, se na likovnih delih večinoma pojavljajo samostojne črte kot temeljna risarska likovna prvina ali pa v kombinaciji z drugimi likovnimi elementi, predvsem z barvo, vse pa odlikuje dokaj kakovostna tehnična izvedba", poudarja prof. Duh, ki je prepričan, da razstavljena likovna dela delujejo izvirno in ekspresivno. Barviti liki, oblike in črte so na izvirne načine povezani, in upodabljajo toliko likovnih svetov, kolikor udeležencev je sodelovalo na letošnji že trinajsti likovni koloniji.

Po Duhu, pri prevladujoči slikarski tehniki akrila na platnu dosegajo avtorji razigranost in notranjo členjenost motiva na samosvoj izrazni način. Pri likovnih delih je zaznati jasen cilj in željo po doseganju določenega likovnega izraza s poudarjeno likovno igro in jasno intenco, kjer so likovniki s spontanim in zavestnim ritmiziranjem barv in oblik ter z dodanimi grafizmi bogatili svoj likovni izraz. "Na razstavi najdemo tudi likovna dela, predvsem gostujočih likovnikov, ki beležijo likovno imaginacijo ustvarjalcev in so nekakšen izrez njihovih siceršnjih likovnih prizadevanj. Različni avtorji in njihovi raznoliki likovni pristopi pri gradnji slike, uporabi barv, načinu komponiranja bogatijo slikarski del razstave. Barvna pestrost se kaže skozi različne barvne kontraste in barvna skladja. Na likovnih delih prežetih z globino intuicije je zaznati učinkovito in premišljeno povezanost značilnosti uporabljenih materialov in tehnik ter osnove sporočila izbranega in interpretiranega motiva", ugotavlja prof. dr. Matjaž Duh.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje