Na prazniku vina in perecov so okronali 11. prekmursko vinsko kraljico Špelo Casar

Promovirala bo vino Gajsko kapljico pridelano v Filovskem Gaju

Prlekija-on.net, nedelja, 30. julij 2017 ob 19:55
Okronali so 11. prekmursko vinsko kraljico Špelo Casar

Okronali so 11. prekmursko vinsko kraljico Špelo Casar

Pod okriljem Društva vinogradnikov Dobrovnik, občine Dobrovnik, Turističnega društva Dobrovnik, Zavoda za okolje in prostor Dobrovnik in Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik je v soboto, 29. julija občina Dobrovnik bila v znamenju praznika vina in perecov. Tako je v Kulturnem domu potekala mednarodna konferenca na temo vinogradništvo in turizem na obmejnem območju med Slovenijo in Madžarsko. Številni sogovorniki so na konferenci med drugim govorili o dobrih praksah, ki so povezani z vinogradništvom in turizmom, kako vina in vinske izdelke tržiti in prodajati, na področju dopolnilnih dejavnosti na podeželju.

Med udeleženci konference so bili generalni konzul Slovenije v Monoštru dr. Boris Jesih, konzul Madžarske v Lendavi dr. Zoltan Morovan, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja, izvršni direktor Sava Hotels & Resorts Igor Magdič. Vsi skupaj so si ogledali Ampelografski vrt v Dobrovniških goricah. Osrednji dogodek pa je bilo kronanje 11. prekmurske vinske kraljice, to je postala Špela Casar doma iz Filovcev, sicer članica Društva Gaj - vinogradniško turističnega društva Filovci.

Kronanja se je udeležilo veliko število članov prekmurskih vinogradniških društev, med njimi nekaj prejšnjih prekmurskih vinskih kraljic in dosedanja deseta prekmurska vinska kraljica Tamara Casar. Med uradnim kronanjem je bil krajši kulturni  umetniški program, v katerem so nastopile ljudske pevke iz Filovcev in moški pevski zbor iz Dobrovnika. Na oder pred Kulturnim domom so v svečanosti do prestola, kjer je bilo kronanje 11. prekmurske vinske kraljice v svečani povorki šle prejšnja in sedanja nova prekmurska vinska kraljica, predstavniki vinogradniških društev, Slovenski red vitezov vina – omizje za Pomurje, evropski red vitezov vina – konzulat za Slovenijo, vinski vitez vina iz Madžarske Palfi Nemeš.

Na svečanem odru, kjer je potekalo kronanje so vse zbrane nagovorili župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, predsednik Društva vinogradnikov Dobrovnik Bojan Horvat, podžupan občine Moravske Toplice Dušan Grof. Kot je bilo poudarjeno je prav, da se spoštuje delo v vinogradu, v vinski kleti in pitju vina. Na vse zbrane se je s čustvenimi besedami obrnila dosedanja deseta prekmurska vinska kraljica Tamara Casar, ki je med drugim dokazala v tem, da je združila vse slovenske vinske kraljice Slovenije, ko je imela promocijo v Moravskih Toplicah. Koordinacijo prekmurskih vinogradniških društev sestavlja 12 društev, katerih osnovno poslanstvo in namen njihovega delovanja je povezati vinogradnike in jih združevati na ljubiteljski in strokovni ravni ter skrbi za duhovne aktivnosti, informiranja, promocije vin in kronanje vinskih kraljic.

Nova 11. prekmurska vinska kraljica Špela Casar bo odslej predstavljala prekmurska vinogradniška društva po Sloveniji in preko meja v tujini, v povezavi promoviranja prekmurskih vin, povezano z vinogradništvom, turizmom in kulturno dediščino. Ob zvokih fanfar sta k novi 11. prekmurski vinski kraljici pristopila in jo okronala predsednik Društva Gaj - vinogradniško turističnega društva Filovci Jože Tratnjek in podžupan občine Moravske Toplice Dušan Grof. Ko je 11. prekmurska vinska kraljica Špela Casar sedla na prestol je ob kronanju prejela krono in lento, za njen naziv so ji izrekli čestitke, podarili cvetje in priložnostna darila iz Društva Gaj - vinogradniško turističnega društva Filovci in Krajevne skupnosti Filovci.

V Dobrovniku se je na področju vinogradništva, pitja vina, kulinarike in vinogradniškega turizma začela pisati nova zgodba in sicer zgodba 11. prekmurske vinske kraljice. Vsi so ji zaželeli, da bo krono na glavi nosila s ponosom, da bo dobro zastopala prekmurske vinogradnike, da bo vedno vesela in nasmejana in ponosna, da je Prekmurka. Po svečanem kronanju je zbranim nekaj besed, zakaj je postala vinska kraljica, kakšne bodo poslej njene naloge in obveznosti spregovorila 11. prekmurska vinska kraljica, ki je še povedala, da bo promovirala vino Gajska kapljica pridelano v Filovskem Gaju, ki je sestavljena iz 40 različnih sort grozdja, ki rastejo v vinogradu Vitis & Vita v Filovskem Gaju, kjer združuje sorte iz Slovenije, Avstrije in Madžarske.

Vešča je osnovnih del v vinogradu in v vinski kleti. Po osnovni šoli, ki jo je končala v Bogojini, se je odločila za turizem in kulinariko in vina, končala je Srednjo gostinsko šolo v Radencih, svoje znanje je nagradila in se odločila za študij velnes na Višji gostinski in turistični šoli v Mariboru. Ob tej priložnosti so se v avli Kulturnega doma na degustacijah različnih sort vin predstavila vinogradniška društva in vinogradniki iz Prekmurja in sosednje Madžarske.

Na prazniku vina in perecev pa so vrle dobrovniške gospodinje za razstavo in pokušnjo spekle več vrst perecev in vsak je bil za obiskovalce nekaj posebnega. Ob degustaciji vin so obiskovalci perece še lahko poskusili. Vse skupaj pa so sklenili še s šaljivimi in zabavnimi mednarodnimi vinogradniškimi igrami, kjer so svoje znanje, spretnosti in poznavanje vin pokazali člani petih vinogradniških društev.

Jože Žerdin


Več v Družabno