Naj se ne nadaljuje genocid Romov - porajmos

Četrtkov simpozij Zveze Romov Slovenije v Murski Soboti

Filip Matko Ficko, petek, 4. avgust 2017 ob 11:16
Venec

Venec

V noči z 2. na 3. avgust leta 1944 so v koncentracijskem taborišču Auschwitz »ukinili« cigansko taborišče ter v plinskih celicah pomorili še zadnjih 3000 Sintov in Romov. Sicer pa naj bi v to taborišče iz vse Evrope, iz 14 držav, pripeljali okrog 21 tisoč Romov in Sintov, a natančnega števila vseh žrtev verjetno ne bo mogoče nikoli zapisati.

Zatorej je 2. avgust mednarodni dan spomina na romske žrtve holokavsta (holokaustos - daritev bogovom s sežigom) in Zveza Romov Slovenije, ki ima svoj sedež v Murski Soboti, je v sodelovanju z Evropskim muzejem romske kulture in zgodovine v Murski Soboti, Mestno občino Murska Sobota in Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija izvedla simpozij v prostorih soboškega hotela Zvezda. Simpozij se je pričel v četrtek, 3. avgusta 2017, ob 16. uri, ko je uvodne misli podal mag. Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije. Prof. dr. Dragoljub Acković, generalni sekretar Evropske romske unije (ERU ima sedež v Murski Soboti) in dolgoletni raziskovalec je prepričan, da se genocid nad Romi v svetu izvaja že ves čas, predstavil pa je svoja raziskovanja (naj bi izšla tudi v knjigi) o trpljenju Romov v času prve svetovne vojne. Novinar Radia Patrin iz Amsterdama na Nizozemskem Orhan Galjus, ki je po rodu Rom s Kosova, je opozoril, da imajo vsako leto v tej državi 5. in 6. maja dneve spomina na holokavst nizozemskih Romov. Letos se je podobnega dneva udeležil 2. avgusta v sosednji Hrvaški in meni, da bi tudi država Slovenija morala slediti temu zgledu. Doc. dr. Vera Klopčič z Inštituta za narodnostna vprašanja je prepričana, da je holokavst pri Romih izredno globoka in potlačena bolečina, ki so jo zelo pozno pričeli priznavati, a gre ob tem za univerzalno sporočilo, da so vse žrtve vredne spoštovanja. V to je prepričan tudi Tit Turnšek, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki jo opozoril na to, kam nas kadarkoli lahko pripeljejo predsodki do kogarkoli ali česarkoli.

Drugi del tokratnega srečanja je bil na dvorišču nekdanje Ekonomske srednje šole v Murski Soboti (pred tem Center poklicnih šol), kjer je od lanskega leta na steno pritrjena spominska plošča v spomin na romske žrtve holokavsta slovenskih Romov. Kulturni program so izvedli mladi Romi (violinist Luka Horvat, klaviaturist Sebastjan Sapač Žalig, solo pevka Nina Brasseur in povezovalka programa Damijana Pestner), krajši nagovor pa je imel Jani Möderndorfer, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije. Delegacija Romov in gostov, kot tudi delegacija Zveze združenj borcev NOB Slovenije, sta položili vence k spominski plošči.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje