Prikazali reševanje utopljenca

Namen prikaza je bil osveščanje občank in občanov o pomembnosti znanja nudenja prve pomoči poškodovancem

Prlekija-on.net, petek, 4. avgust 2017 ob 19:17
Prikaz reševanja utopljenca

Prikaz reševanja utopljenca

Športna zveza Ljutomer je v sodelovanju s podjetjem KSP Ljutomer d.o.o., Rdečim križem Slovenije Območnim združenjem Ljutomer in Zdravstvenim domom Ljutomer prikazala praktični prikaz in demonstracijo reševanje utopljenca.

Pred pričetkom kopaliških iger "Lotmerk na vodi", ki so se odvijale v soboto, 29. julija, je na ljutomerskem bazenu potekal prikaz reševanja utopljenca iz vode, nudenje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED-ja (avtomatski eksterni defibrilator) in strokovni prevzem poškodovanca ter njegov transport do bolnišnice.

Potek prikaza:
Našega "utopljenca" Tomija, ki je zaradi nepazljivosti pri skoku v bazen zajel vodo in se začel utapljati, je takoj opazil reševalec iz vode, Kevin, ki je do utopljenca priplaval s posebno tehniko kravla, kjer je glava ves čas nad gladino vode, da lahko opazuje utopljenca. Priplaval je do njega in ga, s pomočjo reševalne deske, privedel do roba bazena od koder ga je dvignil iz vode ter položil na tla.

Tu sta reševanje prevzela člana ekipe prve pomoči iz RKS OZ Ljutomer, Darko in Natalija, ki sta najprej prikazala pravilen postopek ugotavljanja odzivnosti in dihanja. Ko sta ugotovila, da utopljenec ne diha, pa sta pričela z nudenjem temeljnih postopkov oživljanja. Med tem, ko je Darko oživljal utopljenca, je Natalija že poklicala nujno medicinsko pomoč na številko 112 ter tekla po AED (avtomatski eksterni defibrilator), ki je v poletnih mesecih na voljo na blagajni pri vhodu na bazen (v ostalem času je AED v avli športne dvorane ŠIC). Zraven osnovnih temeljnih postopkov oživljanja sta nato tudi demonstrirala pravilno namestitev in uporabo defibrilatorja.

Vso dogajanje in potek reševanja je sproti opisoval in razlagal Aleš, tako da so bili vsi obiskovalci bazena seznanjeni z dogajanjem.

Po uspešnem reanimacijskem postopku je utopljenec začel dihati, vendar je bil še vedno nezavesten. Zato sta ga Darko in Natalija dala v stabilni bočni položaj za nezavestnega, ga zaščitila pred zunanjimi vremenskimi vplivi in preverila utrip ter dihanje.

Kmalu za tem je prispelo reševalno vozilo iz Zdravstvenega doma Ljutomer. Reševalca Tilen in Mihael sta nato prevzela nadzor nad utopljencem, mu omogočila dovod kisika, ga polegla na nosila ter ga z reševalnim vozilom odpeljala do bolnišnice.

Prikaz so izvedli:
– reševanje utopljenca iz bazena: reševalca iz vode: Kevin in Tomaž (KSP Ljutomer d.o.o.),
– nudenje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED-ja: člana ekipe prve pomoči RKS OZ Ljutomer: Darko in Natalija,
– strokovni prevzem poškodovanca in transport v bolnišnico: člana nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Ljutomer: Tilen in Mihael.
- igranje utopljenca: Tomi,
- opisovanje in razlaga poteka reševanja: Aleš (Športna zveza Ljutomer).

Namen prikaza je bil osveščanje občank in občanov o pomembnosti znanja nudenja prve pomoči poškodovancem (temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED-ja) saj nam ravno to znanje in pravilen pristop lahko pomaga rešiti človeško življenje.

Po končanem prikazu se je predsednik Športne zveze Ljutomer, Miroslav Rauter, zahvalil vsem sodelujočim in jim podaril majhno pozornost.


Več v Kultura in izobraževanje