Ely Magos predstavlja »Telesa duše«

Avstrijski slikar in kipar, član LD Radgona se predstavlja v Slovenskih goricah

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. avgust 2017 ob 09:06
Razstava Telesa duše

Razstava Telesa duše

V kulturno zgodovinski "Methansovi hiši" na Zgornjem Dražen Vrhu so konec minulega tedna odprli zanimivo razstavo avstrijskega umetnika Ely Magosa, pod naslovom "Telesa duše". Lastnik hiše, tudi sam likovni umetnik, Leopold Methans je uvodoma pozdravil kolega iz sosednje Avstrije, in vse obiskovalce odprtja razstave, ki so se dogodka udeležili v velikem številu in v mednarodni zasedbi. Sama razstava, katero je odprl Leopold Methans, je bila projekt Methansove hiše ob podpori Likovnega društva Gonja Radgona. Umetnika Magosa je predstavila predsednica omenjenega društva, Tatjana Mijatović, v kulturnem programu pa so nastopili fantje iz Folklorne skupine iz Sv. Ane v Slovenskih goricah.

Ely Magos, avstrijski umetnik, slikar in kipar, danes živi v Gleichenbergu v sosednji Avstriji. Že od rane mladosti v svojih delih upodablja svoja razmišljanja in odnos človeka v okolju. Velik del svojega življenja je preživel na Bližnjem vzhodu, v Ameriki in v Franciji, kjer je spoznal številne likovne tehnike, ki jih do danes neguje in nadgrajuje. Prepoznaven je po močnih barvno izraznih abstrahiranih portretih, v katerih upodablja predvsem ženske, ki jih je srečeval na svoji pestri življenjski poti. V njih zaznavamo igro svetlob in senc, kakor tudi brez iluzorni odnos do realnosti. "Posamezne slike z naprej določeno temo, tvorijo cikle slik, zato pri Magosovih delih govorimo o epičnem slikarstvu. Centralni motiv v njegovih delih je ilustracija človeka v fazah osame in iluzije. Posveča se predvsem individuumu, manj ga zanimajo družbeno politična vprašanja. Osrednja tema njegovih del je ženska. Dela so tako rekoč študija ženske psihe, ki je ujeta v svojem telesu in hrepeni po bližini in varnosti, pri čemer pa umetnik seksualnosti ne postavlja v ospredje in opazovalca pušča v negotovosti. Kako vidi Ely Magos medčloveške odnose, najbolje opiše izrek Hermana Hesse: Če so ljudje še tako močno povezani, zmeraj obstaja med njimi brezno, ki jo premostimo z ljubeznijo, pa še to preko zasilne brvi", je med drugim dejala Tatjana Mijatović.

Nasploh avstrijski umetnik posega v simbolno klasično slikarstvo, čeprav interpretirano na svoj način. Prizori iz narave (morje, nebo, svetloba) so redki in se pojavijo takrat, ko so potrebni za razlago duševnega stanja upodobljene figure. "Na razstavi zasledimo tudi kiparska dela iz recikliranih materialov, ki so dobili novo podobo in tudi uporabno vrednost s tem, ko jim je dodal umetno luč. Na svoji bogati umetniški poti je dela predstavil na številnih razstavah v Avstriji, vključno v Muzeju moderne umetnosti na Dunaju, kakor tudi na tujem - v Londonu, Jeruzalemu, Itaki in v Washingtonu. Njegova dela so v lasti številnih galerij in zasebnih zbirk po svetu, med drugim v lasti Narodnega muzeja – Nova galerija v Gradcu, predsedniškega urada republike Avstrije (dr. Wolfgang Schussel), kraljevske družine v Londonu. V Gleichenbergu je povezal skupino umetnikov, ki delujejo pod okriljem likovnega društva »AGORA«, je pa tudi član Likovnega društva Gornja Radgona", je še dodala Mijatovićeva.

Foto: Franc Berlič


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje