Panonski melos skupine Del tuha iz Prekmurja

Četverica glasbenikov predstavlja »Zacumprano srcej«

Filip Matko Ficko, četrtek, 10. avgust 2017 ob 12:17
Glasbena skupina »Del tuha«

Glasbena skupina »Del tuha«

Sedaj že, žal, pokojni Janko Kleibencetl (Prekmurec doma s Cankove, živel in ustvarjal pa je v Dekanih pri Kopru), je leta 2004  pri Založbi Franc – Franc (Franci Just in Feri Lainšček) v Murski Soboti izdal knjigo z naslovom »Del tuha, romski pozdrav«.

V sam začetek svojega pisanja je Janko Kleibencetl zapisal: »…V občudovanju slikovite prekmurske pokrajine in sreči, da gledam novo podobo prekmurskih vasi, povezanih z dobrimi cestami, lepimi, s cvetjem okrašenimi hišami, mi je čas kar prehitro mineval. Če bi ne imel pred sabo zastavljenega cilja, bi se verjetno predal brezskrbnemu počitniškemu potepanju. Tako kot me je presenetila podoba sedanjega Prekmurja, sem bil prijetno vzradoščen, ko sem spoznaval sedanja romska naselja…«

Z imenom »Del tuha« pa sedaj v Prekmurju, v deželi na levem bregu reke Mure, deluje etno glasbena skupina, ki je vedno bolj popularna. Skupino sestavlja naslednja četverica: Štefan Horvat - kitarist in vokalist, Zoran Horvat s tolkali in bobni, Damjan Leandres - harmonikar, klaviaturist in vokalist ter Elvis Resnik - bas kitarist, kontrabasist in vokalist.

Lahko brez pretiravanja zapišemo, da je značilnost njihove glasbe pravo panonsko glasbeno razpoloženje ter ob tem romski melos. Prav letos so posneli že svojo četrto avtorsko skladbo v prekmurščini z naslovom »Zacumprano srcej«. Avtor glasbe omenjene skladbe je Milan Ostojić, besedilo je prispeval Feri Lainšček, aranžma pa je delo Dejana Boroviča. Toda čeprav gre za značilno melodičnost levega brega reke Mure, bodo skupino »Del tuha« radi poslušali tudi na desnem bregu, na Štajerskem.


Več v Glasba in film