Pomurci so pešačili za »dolenjski« defibrilator

V štirih dneh je 10 prijateljev prehodilo 172 kilometrov iz dolenjske Šmarjete do prekmurske Cankove, pridružilo se jim je še šest kolesarjev

Prlekija-on.net, torek, 15. avgust 2017 ob 10:03
Pohod prijateljstva 2017

Pohod prijateljstva 2017

Minulo nedeljo, ko so na Cankovi potekale tradicionalne vaške igre desetih vasi iz občine Cankova in njihovih gostov, se je zaključil 4. prekmursko-dolenjski dobrodelni "pohod prijateljstva 2017". Po štirih dnevih hoje in prehojenih 172 kilometrov, od Šmarjete do Cankove, je 11 udeležencev s ponosom dejalo, da jim je uspel veliki met, kajti ni mačji kašelj po takšni vročini, kot je vladala od četrtka do nedelje (običajno jim je ob koncu posameznih etap malo ponagajal tudi dež), prehoditi takšno pot. Toda prijateljem iz dveh slovenskih občin, s severovzhoda in jugovzhoda države, je to uspelo že četrtič, saj eno leto hodijo iz Prekmurja do Dolenjske, drugo pa v nasprotni smeri. Občini Cankova in Šmarješke Toplice sta sicer pobrateni, saj sta listino o pobratenju (14. junija 2008 v Šmarjeti), podpisala ravno aktualna župana Drago Vogrinčič in mag. Bernardka Krnc. Z listino sta se v imenu občank in občanov zavezala k sodelovanju na vseh področjih delovanja. In eno od teh je druženje, prijateljstvo, dobrodelnost ipd.

Prav županja Krnčeva je bila pobudnik omenjenega dobrodelnega pohoda, in doslej so zbrana sredstva namenili otrokom socialno ogroženih družin, ki so ostale brez dohodkov zaradi propada Aha Mure, nato so sredstva zbirali za pomoč občanu Šmarjeških Toplic, Tinetu Gradišarju, ki je po hudi delovni nesreči leta 2013, ko mu je spodrsnilo z lestve in je padel z višine 4,5 metra, postal velik invalid – tetraplegik. Lani so zbrana sredstva namenili Društvu Sonček – Pomursko društvo za cerebralno paralizo Murska Sobota, letos pa so prispevke zbirali za nakup avtomatskega defibirlatorja za potrebe občanov Šmarješke Toplice. Kot nam je povedala dolenjska županja Bernardka Krnc, jim je verjetno že uspelo zbrati dovolj sredstev za AED, a ker denar še prihaja na račun, ni mogla povedati natančnega zneska.

Deset udeležencev letošnjega pohoda, se je na čelu z zastavonošema, domačinom Ivanom Petančičem – Ičotom in Cankovčanom Ludvikom Bauerjem (zraven so bili: Janko Durič, Valentin Trajbar, Simon Ficko, Renato Trajber, Alajoz Par, Alojz Ivanič, Edita Car in Edita Durič) izpred občinske stavbe v Šmarjeti, odpravilo peš na dolgo pot, do Cankove, v četrtek, 10. avgusta ob 6. uri. Pohodnikom je srečno pot zaželela županja Bernardka Krnc, ki je tudi pešačila do konca svoje občine. Skupaj s kolego iz Cankove, Dragom Vogrinčičem, pa je v nedeljo pozno popoldan, slednje pričakala tudi v na Cankovi.

Bilo je težko in naporno, bolj kot kilometre pa je bilo težko premagovati vročino, ki je večinoma pritiskala, a kot pravijo na koncu so prav vsi uspeli, in še nihče ni imel kakšnih hujših posledic, celo žuljev ne. Nekaterim je bilo najtežje, ko so morali prehoditi tudi Boč, kjer so v lovskem domu LD Rogaška Slatina prespali drugi večer. Prvi večer so sicer prespali v Podčetrtku, trerji dan, ko so se že bližali proti Prekmurju pa so prespali v župnišču v Polenšaku. Naslednji dan je bilo že lažje, saj so se po hribčkih Slovenskih goric "sprehodili" do Spodnjih Ivanjcev in Janževega Vrha, nato do Gornje Radgone, pa čez reko Muro v Avstrijo in še zadnjih pet kilometrov do Cankove.

Sicer so pa zadnji dan pohodniki še zadnjih 30 kilometrov prehodili po veliki vročini do Domajincev, a so vsi bili veseli in zadovoljni. Mimogrede pa se jim je zadnji dan pridružilo še šest kolesarjev, ki so prav tako prevozili pot od Dolenjske do Prekmurja. Na koncu pa so vsi skupaj prišli na prizorišče v Cankovi, kjer sta jim župana podelila priložnostna darila in priznanja. Enako tudi tehničnemu osebju iz Društva Genau, ki je skrbelo, da ni manjkalo hrane in hladne pijače ...


Več v Družabno