Na Ptuju se pričenja poletni spektakel - X. Rimske igre

Ptuj bodo od 17. do 20. avgusta zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani

Prlekija-on.net, sreda, 16. avgust 2017 ob 15:19
Ptuj se bo od 17. do 20. avgusta 2017 ponovno spremenil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Poetovio je bil pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. V društvu Poetovio LXIX že deset let pripravljajo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadevajo obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino našega lepega mesta.

Letošnje X. RIMSKE IGRE se bodo začele v četrtek, 17. avgusta 2017, z otvoritvijo v Rimskem Kampu Poetovio na Štukih, kjer bo stal tudi velik tabor. Naslednji dan, v petek, 18. avgusta, bo organizirana velika večerna zabava v taboru, v soboto pa se bo ob 11.00 začela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem na Mestni tržnici in pred Orfejevim spomenikom.

Gostje bodo lahko pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane. V nedeljo, 20. avgusta, bo pestro skozi ves dan, saj bo namenjen predvsem družinam in otroškim delavnicam. Tudi letos bodo izvedli tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo najmlajši zabavali, kot pravi mali Rimljani. Pričakujejo obisk skupin iz šestih držav, s katerimi Društvo Poetovio LXIX, organizator Rimskih iger, sodeluje že vrsto let.

Rimske igre na Ptuju se razvijajo v mednarodno prepoznaven dogodek, ki se bo v prihodnjih letih s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil. Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj so lani odprli Rimski kamp Poetovio, v katerem bodo izvedene Rimske igre. Rimski kamp Poetovio je največji projekt, ki ga želijo fazno dograjevati in dopolnjevati v naslednjih letih in ponujati obiskovalcem predstavitev replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu. Cilj društva je tudi ustanoviti zvezo mest rimskega imperija, ki bo še bolj povezovala in spodbujala k ohranjanju naše dediščine.


Več v Kultura in izobraževanje