Tih (in dosegljiv) cilj: Olimpijske igre Tokio 2020

Še ne 18-letna Tami Ščančar dosega vrhunske rezultate v šprintu. Trener: Če je 17-letni otrok peti na svetu, potem je to velik potencial za prihodnost.

Prlekija-on.net, sreda, 16. avgust 2017 ob 20:55
Tami Ščančar

Tami Ščančar

Območje Gornje Radgone je že v preteklosti državi Sloveniji dalo številne vrhunske športnike, ki so pozneje dosegali izvrstne rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Tako je tudi sedaj, ko številni mladi športniki, katere (žal) mnogi niti v domačem okolju ne poznajo, posegajo po vrhunskih dosežkih. In med njimi je tudi Tami Ščančar, rojena 9. marca 2000 iz Orehovcev, nedaleč od regionalne ceste Gornja Radgona – Ptuj, ki je že vrsto let odlična tekačica AK Panvita iz Murske Sobote. Tami, ki živi skupaj z mamo Vesno, očetom Marjanom ter starejšo sestro Taro in starejšim bratom Timotejem, je osnovno šolo končala v Gornji Radgoni, sedaj pa je odlična dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Pravi tudi, da so na gimnaziji razumevajoči in ji brez zadržkov omogočajo udeležbo na vseh potrebnih tekmovanjih, bodisi v majici AK Panivta, bodisi v reprezentanci Slovenije.

Tami je že kot majhna deklica pokazala vrline, ki so pri športu izjemno pomembne: vztrajnost, borbenost, pogum in njen temperament so jo že v OŠ Gornja Radgona vodile do prvih mest na tekmovanjih. Vse pa se je zares začelo v petem razredu, ko je prvič stopila na tartan in spoznala svojega trenerja v AK Panvita Murska Sobota. Atletika, kraljica športa, jo je povsem prevzela. Preizkusila se je v različnih atletskih disciplinah, a največ potenciala je pokazala v šprintu na 60, 100 in 200 m. Z visoko motiviranostjo je ob načrtnem in pravilnem delu hitro pridobivala na moči, hitrosti, eksplozivnosti, predvsem pa na tehniki teka. Danes njeni vrhunski dosežki niso zgolj naključni, pač pa so plod dolgotrajnega dela, odrekanja in nadpovprečne nadarjenosti. Že v osnovni šoli je postala državna prvakinja na 300 m in podprvakinja na 60 m med osnovnošolci, državna prvakinja na 300 m z ovirami in kar nekajkrat dvoranska državna prvakinja na 60 m.

V svoji kategoriji že nekaj let nepremagljiva
"Treningi, pet do šest krat tedensko, sedaj postajajo vse zahtevnejši in bolj intenzivni", pravi mlada tekačica, a jo to niti malo ne moti, kajti vse bolj je predana teku, ki je, kot pravi, postal del njenega vsakdana in življenja, ki ga poleg šole, saj je odlična učenka ljutomerske gimnazije, v celoti podreja izbrani športni disciplini-teku. To dokazujejo številni uspehi tako v mladinski, kot tudi že v članski kategoriji. Njeni cilji so jasno začrtani: dosegati čim boljše rezultate na mednarodni ravni, ne samo v mladinski, ampak tudi članski kategoriji, kjer je že prepoznavna. V zadnjih letih je namreč močno napredovala in posega v sam vrh slovenske atletike, saj dosega nadpovprečne rezultate in v svoji kategoriji je že nekaj let nepremagljiva. Je mladinska državna prvakinja in pokalna prvakinja v teku na 100 in 200 m za leto 2016 in 2017, srednješolska državna prvakinja na 100 m, državna podprvakinja na 60 m v dvorani med mlajšimi in starejšimi mladinkami ter članicami. Lahko se pohvali, da so v njeni lasti trije državni rekordi: dva posamično na 200 m na prostem in v dvorani ter štafeta državne reprezentance. Na mednarodnih tekmovanjih na Dunaju je letos v svoji kategoriji dosegla vsa prva mesta na 60 in 200 m ter 2. mesto med članicami na 200 m.

Na svetovnem mladinskem tekmovanju 5. na 100 metrov
Kljub mladosti ima Tami status vrhunske športnice, saj je vrsto let uspešna članica mladinske državne reprezentance, s katero uspešno nastopa na mednarodnih tekmovanjih; tudi tistih najvišjih, na evropski in svetovni ravni. Da se uvrstiš na ta tekmovanja je potrebno doseči visoke norme, ki obetajo preboj v finale, določi pa jih Atletska zveza Slovenije. Letos ji je to v teku na 100 in 200 m uspelo že na prvih tekmah v mesecu maju, kar je nakazovalo, da je izredno dobro pripravljena. Čeprav Tami danes šteje rosnih 17 let, se lahko pohvali z udeležbo na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2016 v Gruziji, kjer je v teku na 200 m dosegla 10. mesto in 5. mesto v štafeti. Med izjemne dosežke, na katere je neizmerno ponosna, si šteje letošnji rezultat na svetovnem mladinskem tekmovanju v Keniji meseca julija letos, kjer se je v teku na 100 m uvrstila v finale in osvojila odlično 5. mesto. To je bila tudi najboljša slovenska uvrstitev naših udeležencev na svetovnem tekmovanju, v teku na 200 m je v polfinalu dosegla 10. mesto. Njeni rezultati so opazni tudi v članski konkurenci, celo v mednarodnem merilu, kjer je letos v Velenju osvojila odlično drugo mesto na 200 m, na državnih članskih tekmovanjih je bila dvakrat srebrna na 60 in 200 m ter lani dvakrat bronasta v teku na 100 in 200 m, na ekipnem evropskem prvenstvu v Tel Avivu je letos meseca junija prvič zastopala članske barve.

Trener Radislav Jokanović: Tami je nekaj posebnega
Glede na vse omenjene dosežke iz kratkotrajne kariere, ni dvoma, da je Tami izjemno perspektivna sprinterka. Njeni rezultati so že sedaj na izjemno visoki ravni, a kot pravi njen trener Radislav Jokanović, je potrebno uspehe graditi počasi in vztrajno. Cilje, ki so realno zastavljeni, dosegata z načrtnim, marljivim in motiviranim delom. Tami mu povsem zaupa, a se zaveda, da brez posluha učiteljev, trenerja in podpore predanih staršev, ne bi mogla tako uspešno razvijati svojih potencialov, saj samo dobra volja ni dovolj. "Moram priznati, da se takšni talenti ne rojevajo vsako leto. Pred Tami je vrhunska kariera, kajti jasno je, da šele sedaj prihajajo pravi treningi, ki jo bodo še povzdignili. Zamislite si za kakšen potencial gre, če je že kot 17-letni otrok peta na svetu. Če ne bi izgubila deset dni priprav za svetovne mladinske igre v Keniji, ko je morala nastopati za člansko reprezentanco, sem prepričan, da bi iz Afrike prinesla medaljo. Toda prepričan sem, da bodo medalje v prihodnje prihajale tudi z največjih tekmovanj, kajti čeprav imamo trenutno tudi v AK Pantiva nekaj odličnih atletinj, je Tami nekaj posebnega", nam je povedal njen trener Radislav Jokanović, ki dodaja, da ima dekle iz Orehovcev največ možnosti na 200 in 100 metrov.

Glede na izjemne dosedanje dosežke ima tudi sama mlada športnica pričakovano visoko zastavljene cilje. Njene misli so usmerjene v prihodnost. Tihi, precej visokopotezen, a povsem dosegljiv cilj je, da bi se leta 2020 udeležila Olimpijskih iger v Tokiu. Zaveda se, da bo pot do uresničitve dolga in naporna, a se izzivov ne boji.


Več v Šport