Predsednik države Borut Pahor položil venec pred spomenik Jožefa Klekla v Črenšovcih

Če ne bi bilo duhovnika Jožefa Klekla, Matije Slaviča in drugih pokončnih mož, danes Prekmurje ne bi pripadalo k matičnemu narodu

Prlekija-on.net, četrtek, 17. avgust 2017 ob 08:31
Položitev venca pred spomenik Jožefa Klekla

Položitev venca pred spomenik Jožefa Klekla

Občina Črenšovci je skupaj s Kulturno turističnim društvom Črenšovci in Prekmurskim društvom generala Maistra v sredo, 16. avgusta, dan pred državnim praznikom pred Kleklovim domom in spomenikom Jožefa Klekla (1874- 1948), ki je bil duhovnik, urednik in narodni buditelj, pripravili občinsko prireditev v počastitev državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. To se je zgodilo 17. avgusta 1919 pred cerkvijo v Beltincih, ko je bil prvi slovenski ljudski tabor, katerega še slovensko Prekmurje ni videlo. Zbralo se je nad 20 tisoč vrlih Prekmurcev, ki so izrazili svoje nepopisno veselje in globoko hvaležnost, ki je rešeno iz tisočletnega narodnega suženjstva, rešeno izpod madžarske boljševiške strahovlade.

Državni praznik v Sloveniji praznujemo že 12 let in pet let se občani občine Črenšovci vsako leto spomnijo na dogodke, ki so se zgodili v letu 1919. Če ne bi bilo duhovnika Jožefa Klekla, Matije Slaviča in drugih pokončnih mož, danes Prekmurje ne bi pripadalo k matičnemu narodu. V tem delu Prekmurja se ne bi govoril slovenski jezik, oziroma prekmursko narečje in Slovenka Krajina bi bila zbrisana iz zemljevida Slovenije.

Občinske prireditve se je udeležil tudi predsednik države Slovenije Borut Pahor, ki je ob tej priložnosti ob navzočnosti častne straže slovenske vojske in pihalne godbe slovenske vojske pred spomenik Jožefa Klekla položil venec in se mu z veliko hvaležnostjo poklonil. O pomenu državnega praznika sta zbranim na slovesnosti spregovorila župan občine Črenšovci Anton Törnar in poslanec v Državnem zboru Jože Horvat. Ob tej priložnosti je bilo poudarjeno, da ne smejo pozabiti svoje zgodovine, kajti tukaj je živel pred 98 leti prekmurski človek, ki se je združil z matičnim narodom.

Predsednik države Slovenije Borut Pahor je v prvem letu svojega mandata sprejel odlok, da na predvečer državnega praznika položi venec pred spomenik Jožefu Kleklu v znak spoštovanja, do vseh tistih ljudi, ki so pred skoraj 100 leti dosegli to združitev Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Vsi, ki so se udeležili slovesnosti v Črenšovcih, so morda začutili, da danes od matičnega narodna niso pozabljeni in prav gotovo bodo v tretjem tisočletju vsi Prekmurci tukaj med reko Muro v prihodnje še govorili slovenski jezik.

Ob tej priložnosti je črenšovski župan podelil dve občinski plaketi, ki sta jih prejela Darja Horvat in moški vokalni kvintet Aeternum. Ob tem svečanem dogodku so v Črenšovcih pripravili pester kulturni program.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje