Šrilanka dovolila odhod posadki ladje Maribor, na kateri je umrl kapitan iz Markovcev

Kapitan Maribora je umrl 23. marca med plovbo iz Singapurja v Kolombo na Šrilanki

Prlekija-on.net, četrtek, 17. avgust 2017 ob 16:53
Ladja (fotografija je simbolična)

Ladja (fotografija je simbolična)

Po štirih mesecih zadrževanja zaradi sumljive smrti 58-letnega kapitana, so šrilanške oblasti dovolile odhod domov 19 članom posadke čezoceanke Maribor portoroškega ladjarja Splošna plovba. V Kolombu so jih štiri mesece zadrževali zaradi sumljive smrti kapitana Draga Plohla iz Markovcev. Med 19 člani posadke sta bila tudi dva slovenska pomorščaka.

Kapitan Maribora je umrl 23. marca med plovbo iz Singapurja v Kolombo na Šrilanki. Ker je obdukcija pokazala, da je umrl zaradi notranjih poškodb in zato v sumljivih okoliščinah, so tamkajšnje oblasti ladjo in posadko zadržale. Čezoceanka je zatem z novo posadko lahko nadaljevala plovbo, prvotna posadka pa je morala ostati v Kolombu do konca preiskave. Pridržanim so šrilanške oblasti odvzele tudi potne liste.

Oblasti na Šrilanki so ladjo zadržale za preiskavo smrti zaradi sumljivih okoliščin, saj so kapitana našli pod reševalnim čolnom z notranjimi poškodbami, tik preden se je ladja privezala v Kolombu. Pri Splošni plovbi so sicer domnevali, da je kapitan nesrečno padel, ko je pregledoval ladjo.

Med preiskavo je po več preložitvah obravnav na sodišču tožilstvo konec julija vendarle sporočilo, da nima več razlogov, da se posadko zadržuje na Šrilanki.  Uradnih sklepov preiskave pa Splošna plovba sicer še ni dobila, poročajo Primorske novice.


Več v Črna kronika