Na Vetrnici gostovala Gorazd Žilavec in Fulgas

V DOSOR-ju pogovor o gledališču, filmu, televiziji in glasbi

Filip Matko Ficko, torek, 22. avgust 2017 ob 12:24
Gorazd Žilavec na DOSOR-jevi vetrnici

Gorazd Žilavec na DOSOR-jevi vetrnici

Avgustovska DOSOR-jeva poletna Vetrnica je na dvoriščni oder v Domu starejših občanov Radenci privabila tretji ponedeljek v osmem mesecu kar dva posebna gosta: gledališkega, filmskega in televizijskega igralca Gorazda Žilavca ter glasbeno skupino Fulgas z Račkega vrha v Občini Radenci.

Pogovor na DOSOR-jevem poletnem odru z 44-letnim Gorazdom Žilavcem iz Murske Sobote, ki je kot gledališčnik zaposlen v gledališču v Kopru, je vodila Sabina Barbarič. Uvod je sicer bil v »televizijskem stilu«, kajti igralec Gorazd Žilavec je večini Slovenkam in Slovencem najbolj znan kot Beno iz televizijske nadaljevanke »Lepo je biti sosed«. Toda pozneje je gostujoči igralec povedal o nekakšnih svojih začetkih igralstva še v času svojega obiskovanja vrtca, ko se je v pustnem času povsem »vživel« v različne like (dvigalec uteži, Charlie Chaplin...) ter, da se je po končani Osnovni šoli Daneta Šumenjaka - Mirana v Murski Soboti vpisal na Srednjo šolo v Mariboru, ki jo je zaključil s poklicem elektrotehnika-elektronika. To slednje zato, ker srednje gledališke šole ne obstoje, a mu je pozneje vseeno uspelo opraviti sprejemni izpit na AGRFT (Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo) v Ljubljani, čeprav je obiskoval Fakulteto za šport. Igrati je namreč začel že kot osnovnošolec pri gledališki skupini Kulturno umetniškega društva Štefan Kovač v Murski Soboti in v rojstnem kraju (Murska Sobota) je ustanovil tudi gledališko skupino Torpedo ter z njo uspešno nastopal. V Ljubljani pa je bil uspešen kot igralec - improvizator. Ima za seboj nekaj kratkih filmov ter igrani film »Ljubezen, traktor in rock and roll«. Nastopal je tudi na televiziji in je najbolj znan po vlogi iz serije »Lepo je biti sosed« - Beno. Sedaj je že tretje leto član gledališke hiše v Kopru.

Na film »Ljubezen, traktor in rock and roll« pa je v drugem delu ponedeljkove »DOSOR-jeve Vetrnice« spomnila glasbena skupina Fulgas z Račkega vrha v Občini Radenci. Igrajo namreč glasbo iz petdesetih do devetdesetih let minulega stoletja. Skupina deluje dobri dve leti (nekateri člani so znani iz skupine »Prvi bataljon«), vodja pa je Tomi Šoštarič - Šurda, ki igra kitaro in poje. Na klaviature igra Edita Vodan Šoštarič, ki tudi poje, za bobni in s tolkali sodeluje Tjan Šoštarič, kitarista pa sta še Sašo Štajner in Valentin Kovič. Slednji je tokrat manjkal zaradi bolezni. V glavnem igrajo rock and roll, se pa na nastopih prilagajo željam občinstva, kot tudi vsebinam posameznih prireditev. V DOSOR-ju so tokrat nastopili drugič, občinstvo je prosilo za nove in nove melodije, so pa ansambel tako imenovane »nezaslužkarske variante«.


Več v Kultura in izobraževanje