Kljub petinpetdesetim letom še vedno tradicionalno svež sejem AGRA

Pečat letošnjemu sejmu daje država partnerica Kitajska

Branko Košti, sobota, 26. avgust 2017 ob 21:26
55. sejem AGRA

55. sejem AGRA

Častni pokrovitelj, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je v soboto, 26. avgusta, svečano odprl jubilejni 55. sejem Agra v Gornji Radgoni. Pred otvoritvijo je nagovoril zbrane visoke domače goste in ministrske delegacije držav skupine 16+1. V nagovoru je trajnostni razvoj izpostavil kot edino alternativo za ohranjanje narave in naravnih danosti, s katerimi razpolaga Slovenija in zaradi katerih mnogi radi prihajajo k nam, hkrati pa so dokaz, da smo Slovenci do okolja trajnostno naravnani.

Tudi ostali govorci vidijo trajnostni razvoj kot edino alternativo v borbi s klimatskimi spremembami. Predsednik Kmetijsko – gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič, je izpostavil veliko škodo, ki  jih zmrzali, suše in poplave, v zadnjem desetletju povzročajo kmetijstvu. Predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk je z vzpodbudnimi rezultati predstavil uspešno delo zadružne zveze. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, je spregovoril o aktivnostih v zvezi z naslednjo evropsko finančno perspektivo, na katero se Slovenija, skupaj z nevladnimi organizacijami, aktivno pripravlja. Prav tako je poudaril, da zaradi podnebnih sprememb, na katere imamo le minimalen vpliv, ne bomo mogli pristati na zmanjšanje denarja za kmetijstvo, kot to predvideva nova perspektiva.

Poseben pečat letošnjemu sejmu daje država partnerica letošnjega sejma, Kitajska, ki je otvoritveno slovesnost obogatila s kulturnim programom. Kitajski minister za kmetijstvo Han Changfu, se je gostiteljem zahvalil, da so mu v dneh njegovega obiska omogočili spoznati skoraj celotno Slovenijo in spoznati domače prehranske produkte. Kitajsko je predstavil kot na prehranskem področju odprto državo, ki ostro nasprotuje protekcionističnim ukrepom v trgovini s hrano. Sodelovanje v skupini 16+1 pa ocenjuje kot pomembno za vzpostavitev zaupanja ne le med državami, ampak tudi v kmetijski in živilski proizvodnji na obeh straneh.

Otvoritveno slovesnost so zaključili slovenski lipicanci na vajetih Lipiške šole klasičnega jahanja in predstavitvijo vožnje dvovprege.


Več v Družabno