Najboljši bograč skuhala ekipa Zavarovalnice Triglav

Bogračfest je v Lendavo na sončno soboto privabil kar 91 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške

Prlekija-on.net, sobota, 26. avgust 2017 ob 21:561
Ekipa Zavarovalnice Triglav

Ekipa Zavarovalnice Triglav

Lendavsko staro mestno jedro je v soboto gostilo tradicionalno tekmovanje v kuhanju bograča, Bogračfest, ki je v Lendavo na sončno soboto privabil kar 91 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Te so od dopoldneva pripravljale to priljubljeno jed na žlico, ki so jo nato  postregli okrog 10 tisoč obiskovalcem. Ti so še enkrat več dokazali, da to naše najbolj vzhodno mesto ne nosi zastonj naziva Svetovna prestolnica bograča.

Tekmovalci so skuhali skoraj 2.500 litrov bograča, kar je zadostovalo za več kot 5.000 porcij za vse ljubitelje te jedi. Šest članska strokovna ocenjevalna komisija je za najboljši bograč izbrala jed, ki so jo skuhali člani ekipe Zavarovalnice Triglav, ki so s tem postali absolutni zmagovalci Bogračfesta 2017. Njihovo ime bo vklesano na »Kamnu slavnih kuharjev bograča,« ki stoji v lendavskem mestnem parku.

Letos je zlato medaljo prejelo kar 14 ekip, vse so si s tem prislužile tudi naziv »Mojster bograča.« Priznanje za »Najlepše urejeno tekmovališče« pa je šlo v roke Vrtcu Lendava.

Vroča poletna sobota je v Lendavi ponovno pričarala pravi kulinarični praznik, na katerem je 10 tisoč obiskovalcev uživalo v bogračih, ki jih je skuhalo kar 91 tekmovalnih ekip. Bogračfest je zagotovo največje enodnevno kuharsko tekmovanje na naših tleh, v katerem lahko s svojimi ekipami sodelujejo tako amaterski, kot profesionalni mojstri kuhalnice. Letos so v svoje kotle narezali več kot 450 kilogramov mesa, 350 kilogramov čebule, 450 kilogramov krompirja, 180 kilogramov česna, 50 kilogramov zelene paprike, 180 kilogramov krompirja in porabili blizu 180 litrov olja.

Ne preseneča več dejstvo, da so ekipe iz leta v leto boljše pripravljene, saj naziv »Mojster bograča,« v časih, ko je kuhanje pravi modni trend, pomeni izredno veliko priznanje. 6 članska ocenjevalna komisija je imela tako še posebej težko delo, hkrati pa enoglasno priznala, da so bili letošnji bograči izredno dobri. Kar 14 ekip je tako domov odneslo zlato, 21 pa jih je prejelo srebrno medaljo. Letošnji zmagovalni bograč je po oceni komisije pripravila ekipa Zavarovalnice Triglav, drugo mesto si je prislužilo Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava, tretje pa ekipa podjetja Cadis.

Pravi magnet za obiskovalce je bil tudi Darko Klemen, zmagovalec šova Masterchef Slovenija 2016, ki je s svojo ekipo pred Mestno hišo razveseljeval svoje oboževalce in ob bograču skuhal še vrsto drugih dobrot. »Priznam, da sem v Lendavi prvič, tekmovanje in vrhunsko vzdušje, pa seveda tudi bograči, pa so nas s prijatelji tako navdušili, da se drugo leto zagotovo ponovno vrnemo, kar priporočam tudi vsem tistim, ki še niso okusili te lendavske bograč milje,« pa je svoje vtise po koncu dneva strnil Darko Klemen.

Bogračfest in Festival Vinarium vsako leto obiščejo tudi številni predstavniki gospodarstva ter politike, tako iz Slovenije kot iz tujine. V sklopu Festivala Vinarium in včerajšnjega posveta »Kandidatura za EPK 2025 - izzivi in priložnosti v kulturnem turizmu,« je Lendavo danes obiskal še madžarski minister za razvoj podeželja, dr. Sandor Fazekas. Skupaj z županom Lendave, mag. Antonom Balažkom, sta se sprehodila po najlepše dišeči kulinarični promenadi, poizkusila vino iz Lendavskih goric in se okrepčala z bogračom.

Mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava je bil tudi z letošnjo izvedbo Bogračfesta upravičeno zadovoljen: »Navdušen sem bil nad dekoracijo in izgledom tekmovališč, mesto in tekmovalci resnično živijo za to prireditev, hkrati pa me veseli, da so bograči vedno boljši, kar sem opazil in okusil tudi med mojim obhodom vseh 91 ekip. Vztrajnost in trdo delo za razvoj lendavskega turizma se tako tudi z Bogračfestom obrestujeta v rasti števila nočitev in obiska naših znamenitosti

Zadovoljstva ni skrival niti Igor Kolenko, vodja prireditev Festivala Vinarium in direktor Bogračfesta: »Veseli me, da smo letos gostili več tekmovalnih ekip kot leto poprej, zadovoljni pa smo tudi s številom obiskovalcev, ki jih je bilo ponovno okrog deset tisoč. Zanje smo poskrbeli tudi z dodatno ponudbo v kulinarični ulici, tako, da je lahko vsak ljubitelj lokalnih dobrot prišel na svoj račun. Z nastopajočimi glasbeniki smo skozi ves dan obogatili tudi zabavni program, ki ga je s svojim koncertom sklenila priznana hrvaška pevka Danijela Martinović. Posebej zadovoljni smo tudi z izredno kvaliteto tekmovalnih bogračev, saj jih je kar petnajst odstotkov prejelo zlato, dobra četrtina pa srebrno medaljo, kar je dosežek, ki ga ne bo tako lahko preseči.«

Naslednji vrhunc 3. Festivala Vinarium, bo prihodnjo soboto, ko bo v Lendavi potekala že 38. Lendavska trgatev. Praznik vinogradnikov je etnološko - kulinarična prireditev, ki jo poznamo predvsem po tradicionalni povorki skozi staro mestno jedro. Na ta dan bodo na stolpu Vinarium obeležili tudi drugi rojstni dan te turistične atrakcije, najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji, ki je Lendavo dokončno postavila na turistični zemljevid Slovenije in štirih sosednjih držav. Ob stolpu bo organiziran zabavno glasbeni program za vse generacije, ki mu bo na koncu sledil še ognjemet, s katerim se bo zaključil še tretji Festival Vinarium.

Bogračfest je največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji in že več kot desetletje privabi v Lendavo na tisoče obiskovalcev. Zadnja leta se te tradicionalne kulinarične prireditve v Lendavi udeleži okoli 100 tekmovalnih ekip, obiskovalci pa lahko uživajo v vrhunski kulinarični ponudbi in pokušanju odličnih lendavskih vin. Od leta 2011 je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča. Prireditev z laskavim nazivom vsako leto privabi tekmovalce iz sosednjih držav. Organizatorji te tradicionalne etno-kulinarične prireditve tekmovalnim ekipam vsako leto zagotovijo kotel in drva, pa tudi sestavine za bograč, kot so tri vrste mesa, krompir, čebulo, česen in olje. Tekmovanja se lahko udeležujejo domače in tuje fizične ter pravne osebe, posamezniki in društva.


Več v Družabno