Dejan Kokol nasledil Dušana Zagorca

Po 27 letih nova »metla« na OŠ Gornja Radgona

Prlekija-on.net, petek, 1. september 2017 ob 22:32
Dušan Zagorc in Dejan Kokol

Dušan Zagorc in Dejan Kokol

Na eni največjih pomurskih osnovnih šol, OŠ Gornja Radgona, se je novo šolsko leto 2017/18 začelo s številnimi novostmi, ena osrednjih pa je vsekakor odhod dolgoletnega ravnatelja Dušana Zagorca v zasluženi pokoj. Po 31 letih dela na omenjeni šoli, kjer je kar 27 let bil ravnatelj, je Zagorc svojo zahtevno funkcijo ravnatelja šole predal Dejanu Kokolu, sicer 35-letnemu profesorju nemščine in sociologije. Ob tem je namesto dosedanje pomočnice ravnatelja Nade Žitek, zamenjala Sonja Muršec, ki je doslej na radgonski šoli poučevala matematiko. Kljub kadrovskim spremembam pa se na OŠ Gornja Radgona obeta kontinuiteta, saj je novi ravnatelj že deseto leto zaposlen na šoli in si je gotovo nabral potrebne izkušnje.

Hkrati je nabral tudi številne kompetence, saj poleg poučevanja, deluje na številnih šolskih in obšolskih področjih, znan pa je tudi kot fotografski mojster. Delovne izkušnje si je pridobival predvsem na OŠ Gornja Radgona (poučevanje tujega jezika – nemščine, poučevanje domovinske in državljanske kulture in etike, priprava učencev na opravljanje kolesarskega izpita, aktivno in strokovno sodelovanje v okviru strokovnih aktivov, vodenje nacionalnih in mednarodnih projektov, strokovno usposabljanje, svetovalno delo učencem, staršem in učiteljem, mentorstvo učencem, študentom praktikantom in učiteljem predmeta DKE, mentorstvo fotografskega krožka, vodenje Sveta zavoda OŠ Gornja Radgona...). Sedaj pa je za vse, zlasti za to, da mu je pustil šolo v odlični kondiciji, zahvalil svojemu predhodniku, legendi med ravnatelji, Dušanu Zagorcu.

Radgončan Dejan Kokol je osnovno šolo obiskoval na šoli, ki jo bo poslej vodil, nato je končal Srednjo ekonomsko šolo v Murski Soboti. Leta 2008 je diplomiral na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in postal univerzitetni diplomirani profesor nemščine in sociologije. Svet zavoda je, po pregledu zelo bogatega življenjepisa spoznal, da gre za veliko perspektivo za vodenje OŠ Gornja Radgona. Kokol ima odlične komunikacijske kompetence, ki jih je pridobil pri delu z učenci in s sodelavci v šoli, na številnih domačih in mednarodnih izobraževanjih, usposabljanjih in nastopih. Komunikacijske kompetence si je prav tako razvijal s samostojnim predavanjem na nacionalni in mednarodni konferenci in kot član predmetno razvojne skupine za predmet domovinska in državljanska kultura in etika, v okviru katere je za predmetne učitelje DKE pripravil vzorčne ure dobre prakse. Dobre vodstvene kompetence je pridobil kot predsednik sveta zavoda, kot vodja številnih dnevov dejavnosti, kot pedagoški vodja šole v naravi, kot vodja mednarodnih in nacionalnih projektov na šoli, kot član fotografskega društva in kot mentor fotografskega krožka učencem na šoli...

Čeprav je to skušal skriti, so se Dušanove oči, ob dokončnem odhodu, nekoliko orosile, kar je tudi razumljivo, saj je skoraj tretjino življenja prebil v omenjeni izobraževalni ustanovi, najprej štiri leta kot učitelj, nato pa kar 27 let kot ravnatelj. V tem času so mnoge generacije zapustile OŠ Gornja Radgona kot odlično pripravljene za nadaljnje srednješolsko, višje in visoko šolsko izobraževanje. A tudi sedaj, po upokojitvi, za Dušana Zagorca vrata OŠ Gornja Radgona niso zaprta, saj mu je njegov naslednik Dejan Kokol jasno in glasno zagotovil, da je s svojimi idejami, predlogi, pobudami in nasveti, vedno dobrodošel na osrednjem radgonskem hramu učenosti!


Več v Kultura in izobraževanje