24. lükarski praznik v Dornavi

V Dornavi je bil organiziran tradicionalni 24. lükarski praznik

Ivan Trunk, nedelja, 3. september 2017 ob 15:37
24. lükarski praznik

24. lükarski praznik

V nedeljo, 20. avgusta, je bil v Dornavi organiziran tradicionalni 24. lükarski praznik. Organizator prireditve je Turistično etnografsko društvo (TED) Lükari iz Dornave, ki ga vodi Marija Belšak. Prireditev se je pričela ob 14. uri in ob spremljavi pihalne godbe Dornava so se lükarce in lükarji z lojternim vozom pripeljali na prireditveni prostor, ki je bil v šotoru v centru Dornave. Tu so nam Ljudske pevke Lükarce in Ljudski godci TED Lükari ob pesmi prikazali pletenje lüka in ržene slame v vence oziroma krence.

V kulturnem programu so nastopili Mladi Lükari člani otroške folklorne skupine iz osnovne šole dr. Franja Žgeča iz Dornave, Ljudske pevke iz Lenarta in moški oktet iz Dornave. Zbrane so pozdravili in nagovorili Marija Belšak predsednica TED Lükari Dornava, Rajko Janžekovič župan občine Dornava, Ljudmila Novak predsednica NSi, Tadej Sadar odgovorni urednik radia Ognjišče in Alen Salihovič voditelj na radio Ognjišče. Radio Ognjišče je bil letos glavni medijski sponzor na Lükarskem prazniku.

Za obiskovalce so članice TED Lükari pripravile kulinarično razstavo v dvorani kulturnega centra, na prireditvi pa so gostom pripravile kulinarične dobrote: lükarski sendvič, oljov lük z jajci in prleško gibanico. Obiskovalci so imeli možnost nakupa lüka za ozimnico, ki je šel dobro v prodajo in lükeca za sajenje.

Za zabavo na Lükarskem prazniku so poskrbeli Nuša Bezjak doma iz Dornave, Dravski muzikanti in ansambel Pajdaši.​


Več v Družabno